3D-Action ökar kunskapen om additiv tillverkning

Additiv tillverkning, eller 3D-printing, innebär ett paradigmskifte för industrin som ger helt nya möjligheter för produktutveckling och produktion.

Projektet 3D-Action ökar medvetenheten och kunskapen om additiv tillverkning och dess fördelar hos små och medelstora företag i Västra Götalandsregionen.

Förutsättningsstudier och utbildning

IDC är en av åtta projektparter som kommer jobba med att öka kunskapen kring additiv tillverkning i regionen. Övriga projektparter är RISE IVF AB, RISE Research Institutes of Sweden AB, Chalmers Tekniska Högskola AB, IUC Sverige, Göteborgs Tekniska Centrum, IUC Väst och IUC Sjuhärad. Petter Reuterholt är delprojektledare hos IDC;

— Att 3D printa innebär en rad fördelar, som många företag kanske inte känner till. I projektet 3D-Action visar vi upp flera olika användningsområden. Vi guidar regionens små och medelstora företag rätt genom förutsättningsstudier och utbildning. Ditt företag är välkommen att kontakta oss så hjälper vi er att utvecklas inom 3D printing, säger Petter Reuterholt.

Tre aktiviteter

Projektet är uppbyggt kring tre större aktiviteter:

  1. Inspirationsseminarier, som visar på möjligheterna med additiv tillverkning och en rad olika aspekter som design, tillverkning, hållbarhet, mångfald, digitalisering, reservdelar med mera.
  2. Företagsbesök och förstudier, vilket innebär att 3D-Action kommer att besöka ett antal företag i regionen med intresse för additiv tillverkning och utvärdera dessa företags potential att anamma tekniken.
  3. Praktisk utbildning, där de företag som identifierats ha potential för att använda additiv tillverkning får fördjupad kunskap och praktisk utbildning i tekniken.
Seminarier om additiv tillverkning

Under hösten 2021 och våren 2021 genomförs de första seminarierna i 3D-Action för små och medelstora företag. Där får du möjlighet att höra mer om tekniken i additiv tillverkning. Hur metoden kan användas som möjliggörare vid utveckling inom produktutveckling och produktion. Du får en inblick i hur de olika additiva tillverkningsteknikerna fungerar och hur de kan användas vid produktutveckling eller direkt i produktionen.

Läs mer om seminarierna


IDC och projektet 3D-Action

Projektet 3D-Action ska vara en katalysator som ökar medvetenheten och kunskapen om additiv tillverkning och dess fördelar hos små och medelstora företag i Västra Götalandsregionen. Projektet drivs i samverkan med RISE IVF ABRISE Research Institutes of Sweden AB, Chalmers Tekniska Högskola AB, IUC Sverige, Göteborgs Tekniska Centrum, IUC Väst och IUC Sjuhärad.

3D-Action finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Västra Götalandsregionen. IDC har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri.

Läs mer om projektet 3D-Action

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Information | Projekt

Lärande på industriföretag minskar klyftan mellan teori och praktik

Som ett delmoment i en kurs genomförde ingenjörsstudenter vid Högskolan i Skövde praktik på Volvo Group, CIDAN Machinery AB och…

8 december, 2023 — Lästid 5 min

Information | Projekt

Forma framtiden i ASSAR Circular Labs

Nu finns det möjlighet för företag som tagit kliv i frågan om cirkulär omställning att ta plats i arenan ASSAR…

18 december, 2023 — Lästid 3 min

Delägare | Information

Grattis Sundlings! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2023 gick till Sundlings Sverige AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

23 november, 2023 — Lästid 3 min