Programmering och additiv tillverkning på inspirationsseminarium

Det var ett tjugotal deltagare från olika företag som träffades på Balthazar Science Center för att låta sig inspireras av digital teknik och intrycken var många efter inspirationsseminariet.

Våra inspirationsseminarier arrangeras i samverkan med olika partners eller av oss på IDC enskilt. Syftet är att omvärldsbevaka och inspirera våra delägarföretag – för en hållbar framtida industri. Under digitaliseringsseminariet fick våra delägare möjligheten att få se vad det finns för möjligheter med digitalisering och utbyta erfarenheter genom nätverkande med andra företag. Seminariet anordnades även som en uppstart till digitaliseringsprogrammet INDIGO.

En additivt tillverkad kopia av sig själv

Under workshopen fick deltagarna prova bland annat programmering, tillverka egna VR  glasögon och äta  pannkakor tillagada av en 3D-skrivare. En av deltagarna blev dessutom scannad och fick en liten modell av sig själv tillverkad i en 3D-skrivare.

Erfarenhetsutbyte kring digitalisering

Nätverksdelen under eftermiddagen gav tid för diskussioner om hur digitalisering ser ut runt om bland de olika företagen. Blandningen av deltagare med representanter från bland annat VOLVO, Daloc, Arbetsförmedlingen och Götene Ufo AB gjorde att erfarenhetsutbytet blev mycket innehållsrikt.

Nätverksdiskussioner i Material ConneXions lokaler.

Kunskapsbehov och verksamhetsanpassning

Några punkter som kom upp under den nätverkande delen var bland annat behovet av att utnyttja de digitala verktyg man redan har fullt ut, samt att man saknar möjligheten att lättare kunna koppla ihop systemen med varandra för att få ett effektivare arbetsflöde. Samtidigt saknas det kunskap och informationsinhämtning blir allt viktigare. Tekniken finns där, utmaningen ligger bara i att ta sig tid och kunna anpassa den till sin egen verksamhet.

Några röster från dagen;

Kul och intressant att få komma hit och titta och testa, för att sedan se vad man göra hemma. Inte så krångligt som man kan tro.

 

Det finns så mycket kombinationer av verktyg som man inte känner till men som vi fått en bild av idag.

 

Givande och bra diskussioner som man lärde sig mycket av.

 

Om det verkar intressant med digitalisering och de möjligheter det skapar kan utvecklingsprogrammet INDIGO vara nästa steg att ta.

Läs mer om INDIGO

Vill du veta mer?

Hör av dig till Marie om du vill veta mer om digitalisering och INDIGO.

Industriutvecklare tillverkning

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning

Jag blev en av medarbetarna här i september 2015 och drev då Kompetensnavet. Nu jobbar jag med projektet Digiresan, som utvecklar och ökar digitaliseringen bland industriföretagen i Skaraborg.

För mig betyder IDC samverkan, innovation och nyfikenhet. Genom att jobba här får vi möjligheten att påverka industrin och tillväxten i Skaraborg. Det är det som är så roligt, att få se de små företagen utvecklas och ta de där små kliven som på sikt kan betyda så mycket.

Efter jobbet är det viktigaste för mig att få tid tillsammans med min familj. Vi är gärna ute och vandrar eller åker skidor, vilket jag ville skulle synas på mitt foto, därav friluftsmagasinet, och mössan. Mycket tid går även åt till barnens intressen; enduro och hästar.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | IDCs erbjudande

Produktionsanalys hos AKRON

Akron utvecklar, tillverkar och säljer produkter inom områdena spannmålshantering, biobränslehantering, motorer och fläktlösningar för industri. Huvudkontor och tillverkning ligger i…

20 december, 2022 — Lästid 6 min

Delägare | IDCs erbjudande

Nystedts om vision och kompetensutveckling

Nystedts Mekaniska är leverantör av svetsade och maskinbearbetade konstruktioner och detaljer. De är specialister på legotillverkning, ofta i korta till medellånga…

14 december, 2022 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande

Liten insats blev till stor hjälp med Industriell Dynamik

Karlsborgs Plåtproduktion AB konstruerar kundspecifika produkter genom förädling av plåt och rör. De sätter stort värde i att integrera miljöhänsyn…

18 januari, 2023 — Lästid 4 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

24 januari, 2023 — Lästid 2 min