Programmering och additiv tillverkning på inspirationsseminarium

Det var ett tjugotal deltagare från olika företag som träffades på Balthazar Science Center för att låta sig inspireras av digital teknik och intrycken var många efter inspirationsseminariet.

Våra inspirationsseminarier arrangeras i samverkan med olika partners eller av oss på IDC enskilt. Syftet är att omvärldsbevaka och inspirera våra delägarföretag – för en hållbar framtida industri. Under digitaliseringsseminariet fick våra delägare möjligheten att få se vad det finns för möjligheter med digitalisering och utbyta erfarenheter genom nätverkande med andra företag. Seminariet anordnades även som en uppstart till digitaliseringsprogrammet INDIGO.

En additivt tillverkad kopia av sig själv

Under workshopen fick deltagarna prova bland annat programmering, tillverka egna VR  glasögon och äta  pannkakor tillagada av en 3D-skrivare. En av deltagarna blev dessutom scannad och fick en liten modell av sig själv tillverkad i en 3D-skrivare.

Erfarenhetsutbyte kring digitalisering

Nätverksdelen under eftermiddagen gav tid för diskussioner om hur digitalisering ser ut runt om bland de olika företagen. Blandningen av deltagare med representanter från bland annat VOLVO, Daloc, Arbetsförmedlingen och Götene Ufo AB gjorde att erfarenhetsutbytet blev mycket innehållsrikt.

Nätverksdiskussioner i Material ConneXions lokaler.

Kunskapsbehov och verksamhetsanpassning

Några punkter som kom upp under den nätverkande delen var bland annat behovet av att utnyttja de digitala verktyg man redan har fullt ut, samt att man saknar möjligheten att lättare kunna koppla ihop systemen med varandra för att få ett effektivare arbetsflöde. Samtidigt saknas det kunskap och informationsinhämtning blir allt viktigare. Tekniken finns där, utmaningen ligger bara i att ta sig tid och kunna anpassa den till sin egen verksamhet.

Några röster från dagen;

Kul och intressant att få komma hit och titta och testa, för att sedan se vad man göra hemma. Inte så krångligt som man kan tro.

 

Det finns så mycket kombinationer av verktyg som man inte känner till men som vi fått en bild av idag.

 

Givande och bra diskussioner som man lärde sig mycket av.

 

Om det verkar intressant med digitalisering och de möjligheter det skapar kan utvecklingsprogrammet INDIGO vara nästa steg att ta.

Läs mer om INDIGO

Vill du veta mer?

Hör av dig till Marie om du vill veta mer om digitalisering och INDIGO.

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande

Nytt erbjudande inom social hållbarhet

Vi på IDC har i många år samverkat med EDCS – Equality Development Center West Sweden i frågor rörande social hållbarhet…

16 januari, 2024 — Lästid 1 min

IDCs erbjudande | Information

Säkra din plats i IUC montern på Elmia Subcontractor 2024!

Elmia Subcontractor är norra Europas största underleverantörsmässa och mötesplatsen för företagen inom tillverkande industrin, deras kunder och leverantörer. Här finner…

26 mars, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Nätverk

Nätverk med fokus på framtidens drivlinor

I våra nätverk får du möjlighet att träffa personer med liknande yrken för erfarenhetsutbyte och utveckling. Det nyaste av våra…

16 januari, 2024 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Projekt

Hållbarhetsworkshop för Karlsborgsföretag

I Karlsborg finns sedan ett par år tillbaka en industrigrupp där deltagare från flera industriföretag träffas regelbundet och diskuterar gemensamma…

6 maj, 2024 — Lästid 5 min