Tibroföretag stöttar varandra genom lokalt nätverk

Genom ett lokalt nätverk stöttar möbelindustrin i Tibro kommun varandra och under kristid är stödet extra betydelsefullt.

Nätverket bildades redan under 1960-talet ur Tibro Förenade Möbelfabriker vilket så småningom skulle komma att bli utvecklingsbolaget IDC West Sweden AB. Under flera år var det vilande men startades upp igen för ungefär ett år sedan och idag är ett tiotal företag aktiva i nätverket.

Hitta nya sätt att stötta varandra

Johan Dahlberg på Noas Sweden känner stor stöttning genom det lokala nätverket i Tibro.

Noas Sweden är en helhetsleverantör och producent av specialinredning till hotell, restaurang , skolor, kontor, sjukhus och andra offentliga miljöer. Vi har träffat Johan Dahlberg, försäljningsansvarig för projekt, som berättar hur nätverket jobbar och hur möbelindustrin i Tibro tacklar de utmaningar som uppstår i samband med Covid -19.

— Nätverket ger oss tillfälle att träffas och stämma av hur det går för respektive företag, om någon har några bekymmer och behöver stöttning. Det kan handla om allt möjligt som frågor angående affärssystem eller hjälp med en stor order. Mötena är ambulerande vilket gör alla delaktiga. Vi går även runt och tittar på varandras verksamheter för att hitta nya lösningar och idéer. I bästa fall kan det leda till affärer för en lokal leverantör istället för något vi annars hade beställt från annat håll. Vi hittar helt enkelt nya sätt att gynna och hjälpa varandra.

 För oss är det här ett viktigt samarbete som ger tre personer sysselsättning som de annars inte skulle haft.

Johan Dahlberg, försäljningsansvarig för projekt på Noas Sweden

Samarbetar med Tibrokök

Mycket tack vare nätverket har Noas sedan en tid tillbaka ett samarbete med Tibrokök. Ett samarbete som visat sig vara betydelsefullt med tanke på rådande omständigheter.

— Vi ställde helt enkelt frågan till nätverket när detta med Corona hände, vi har lite att göra, är det någon som behöver hjälp? Tibrokök hörde av sig då de har mycket att göra och är drabbade genom många sjukskrivningar. Det blir en win-win situation där cirka tre av våra medarbetare på Noas fram till sommaren beläggs med jobb åt Tibrokök, och Tibrokök får avlastning under en tuff period. För oss är det här ett viktigt samarbete som ger tre personer sysselsättning som de annars inte skulle haft.

Nätverk som lyfter blicken

Fredrik Johansson är VD på Tibrokök och är tacksam över att de har ett bra samarbete i nätverket.

Fredrik Johansson, VD för Tibrokök.

—  När vi hamnade i ett läge där vi hade mer i orderböckerna än vad vi själva mäktade med var det naturligt att kontakta Noas. Vi är nu igång med ett samarbete sedan några veckor och hittills har allt fungerat mycket bra. I dessa Corona-tider blir man också betydligt mindre sårbar om man kan hjälpas åt. Som nybliven VD samt också ny i branschen, var det naturligt för mig att ansluta till det befintliga möbelnätverket. Jag kände direkt att det fanns en öppenhet och en vilja att inte bara se till sitt eget företag utan lyfta blicken för att också se till en helhet i Tibro. Att tänka mer i riktningen – går det bra för Tibro och övriga så kommer det också vara bra för mig.

Jag kände direkt att det fanns en öppenhet och en vilja att inte bara se till sitt eget företag utan lyfta blicken för att också se till en helhet i Tibro.

Fredrik Johansson, VD för Tibrokök.

Begränsar till möbelföretag

I nätverket ingår bara företag med anknytning till möbelbranschen i främst Tibro kommun och bara producerande trä- och möbelindustri.

— Vi har valt att hålla nätverket till möbelföretag för att vi ska bli så likformade som möjligt, säger Johan. Vi håller det på en basnivå för att få med alla och då lära känna varandra ordentligt. Det gör det lättare att kunna prata om både positiva och negativa saker. För att få hjälp i andra frågor finns ju många fler nätverk inom till exempel ramen för IDC, Företagarna eller liknande. I nätverket försöker vi stötta varandra inom flera områden, det kan vara allt från inköp, utbildning eller för att behålla viktiga kunder i Tibro.

Hoppas fler hjälper varandra

Mitt under vår intervju ringer Johans telefon då ett av företagen i nätverket vill rådfråga kring korttidspermission.

—  I ett sånt här läge är det jättebra att kunna bolla dessa frågor så vi har samsyn och agerar ungefär likadant. Det är fantastiskt att vi kan hitta och stötta varandra i dessa tider och jag hoppas att det finns fler företag som passar på att hjälpa varandra.

Robert Feretti, produktionschef och Johan Dahlberg, försäljning projekt, på Noas Sweden är tacksamma att kunna stötta Tibrokök.

Släpp prestigen för djupare samarbete

Vill man starta ett nätverk för konkret samarbete och utbyte behöver alla börja med att lära känna varandra, förklarar Johan.

—  Ska det bli ett fungerande nätverk behöver det vara ett nätverk som verkligen gör nytta för det lilla företaget. När man träffas ska det vara ett syfte, en mening och man ska känna att man får något med sig därifrån. Håll det på en basnivå och lär av varandras verksamheter där minsta vardagsbekymmer kan tas upp. Det gäller att kunna släppa prestigen och kunna säga som det är. Det kan kännas svårt att erkänna att det är svåra tider vilket jag hoppas blir lättare när man väl lärt känna varandra. Förhoppningsvis kan denna kris trots allt leda till att fler beställer av lokala leverantörer. Vi får försöka hitta de positiva sakerna och stötta varandra i nätverket.

Hittar nya möjligheter under krisen

För Noas Sweden:s del finns flera möjligheter att hitta vägar ut ur krisen. De tillverkar bland annat interiör för hygienutrymmen i Solid Surface materialet Corian.

—  Corian är exceptionellt bra för antibakteriella miljöer då det är helt porfritt. Det ska vi givetvis lyfta extra mycket på marknaden nu. Sedan tror jag det kommer öppna sig möjligheter med kunder som tappar leverantörer under den här perioden och då behöver nya. Där kan vi vara snabba och försöka hitta nya vägar.

 

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information

Vilket företag vinner Industripriset Skaraborg 2024?

Ta chansen att påverka vilket företag som vinner Industripriset Skaraborg 2024. Priset tilldelas ett tillverkande industriföretag i Skaraborg som agerar…

20 maj, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023…

3 juni, 2024 — Lästid 7 min