Stort grattis årets produktionstekniker!

Årets produktionstekniker är Johan Ekblad på Lidköping Energi. Johan har med stort engagemang som miljöansvarig och leankoordinator utvecklat och implementerat ett produktionssystem särskilt utformat för att matcha verksamheten.

I systemet visualiseras miljöarbetet på ett helt nytt sätt och det möjliggör även att alla kan bidra. Johan visar på ett nytt innovativt sätt hur mjuka frågor kan kombineras med hårda tekniska lösningar och har på det sättet lyckats engagera medarbetare genom hela företaget. Hans arbete har lett till att förbättringsarbete rullar i alla nivåer vilket bidragit positiv till hela organisationskulturen.

Johan Ekblad, miljö– och kvalitetsingenjör, Lidköping Energi.

Ett helt nytt mindset

Exempel på förbättringar som gjorts till följd av det nya arbetssättet är en ny ledningsagenda har satts, pulsmöten har införts, 5S-revisioner har genomförts. Lidköping Energi har även infört en informationsstruktur där alla är informerade både kring det dagliga och det strategiska arbetet. Ledarna i verksamheten har även fått en introduktion i förbättringsarbete samt hur ”2 sekunders förbättringar” varje dag kan förändra ett helt företags mindset där planen är att i nästa steg involvera alla medarbetare i hela verksamheten.

– Något jag verkligen lärt mig av resan med Produktionslyftet och vårt utvecklingsarbete kopplat till det är vikten av att involvera och engagera medarbetarna. Jag har personligen alltid brunnit för lean, effektiviseringar och förbättringar, men det räcker inte – engagemanget behöver nå ut till alla medarbetare och där spelar ledarna en viktig roll i att gå före och visa väg. säger en lycklig Johan Ekblad efter att priset delats ut.

Prisutdelning på Produktionstekniska dagen

Priset delades ut i samband med Produktionstekniska dagen som hölls på ASSAR Industrial Innovation Arena den 30 maj 2024. Johan blev uppmärksammad på scenen där Leif Pehrsson, vd, IDC West Sweden delade ut diplom och ära under festliga former.

MOTIVERING ÅRETS PRODUKTIONSTEKNIKER:
Med stort engagemang som miljöansvarig och leankoordinator har Johan utvecklat och implementerat företagets produktionssystem och givit det en unik utformning där alla kan bidra. Han visar på ett nytt, innovativt sätt hur mjuka frågor kan kombineras med hårda tekniska lösningar och lyckas på det sättet engagera medarbetare i hela företaget.

Årets examensarbete inom produktionsteknik

Under eftermiddagen delades även årets examensarbete inom produktionsteknik ut till Elena Ramírez De Arellano Gómez vid programmet Integrerad produktutveckling, Högskolan i Skövde. Hon har jobbat med ett projekt inriktat på ergonomiska lösningar och vann priset för sitt examensarbete ”Enhancing worker well-being in electric vehicle manual assembly operations through ergonomic solutions and Industry 5.0 integration”.

MOTIVERING ÅRETS EXAMENSARBETE INOM PRODUKTIONSTEKNIK:
Studenten har utifrån principen att balansera automation och mänskliga förmågor arbetat för att nå en effektivare och mer operatörsvänlig produktionsprocess. Utifrån en grundlig ergonomisk analys, mätning av krafter och analys av arbetsställningar, ger examensarbetet värdefulla insikter och praktiska lösningar för att minska risken för arbetsrelaterade skador och samtidigt förbättra den övergripande produktiviteten i manuell montering av elektriska kabelstammar.

Årets vinnare och prisutdelare: Leif Pehrsson, vd, IDC West Sweden. Johan Ekblad, miljö– och kvalitetsingenjör, Lidköping Energi. Elena Ramírez De Arellano Gómez, student Högskolan i Skövde. Muriel Beser Hugosson, Rektor, Högskolan i Skövde.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Invigning av ASSAR Circular Labs

Under produktionstekniska dagen 2024 invigdes en helt ny cirkulär lärmiljö i Skövde: ASSAR Circular Labs, en del av ASSAR Industrial…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Projekt

Hållbarhetsworkshop för Karlsborgsföretag

I Karlsborg finns sedan ett par år tillbaka en industrigrupp där deltagare från flera industriföretag träffas regelbundet och diskuterar gemensamma…

6 maj, 2024 — Lästid 5 min

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023…

3 juni, 2024 — Lästid 7 min