Simulering - en av de viktigaste teknologierna i industri 4.0

Ainhoa Goienetxea är biträdande lektor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och har doktorerat i simuleringsteknik. Under en träff med Produktionstekniskt strategiskt nätverk (PT-nätverk) presenterade hon sitt forskningsarbete.

I sin forskning har Ainhoa kommit fram till ett sätt att kombinera Lean och simulering, vilket resulterar i en win-win-situation för de som jobbar med det.

Modeller som bygger på verkliga system

Managementfilosofin Lean består av olika principer, metoder och verktyg och används inom bland annat industrin, byggbranschen och sjukvården. Lean handlar om att minska onödigt slöseri och fokuserar på människors delaktighet, för att förbättra verksamheten och maximera kundnyttan. Simulering är en teknik där man i en mjukvara bygger verkliga system. Där kan sedan olika scenarier testas, innan de appliceras i verkligheten. Det kan handla om allt från utvärdering av taktiska förbättringar, till utformning av nya system på strategisk nivå.

Ett vinnande recept

— Tidigare har forskare bara tittat på hur simulering kan bli en del av Lean-verktygslådan. Jag ser att kombinationen kan gå åt båda håll. Det blir en win-win-situation. Lean + simulering + optimering blir ett vinnande recept för ett bättre beslut när man jobbar med systemdesign och förbättringar, säger Ainhoa.

Använd rätt metod för rätt utmaning

— Viktigt att tänka på är att simulering inte är lösningen på alla utmaningar, det gäller att använda rätt metod för rätt problem. Ibland är de olika verktygen inom Lean bra nog för att ta fram ett underlag inom systemdesign och förbättringsprojekt. I mer komplexa projekt kan simulering och optimering hjälpa till att få högre kvalitet i besluten, förklarar Ainhoa.

Här hittar du Ainhoas hela presentation

Längre intervju

Högskolan och ASSAR har publicerat en intervju med Ainhoa inför hennes disputation hösten 2019 där hon förklarar vad vinsten blir av att kombinera Lean, simulering och optimering.

Läs hela reportaget och se filmen

Vill du veta mer?

Hör av dig till Fredrik om du vill veta mer om PT nätverk.

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk

Lyckad premiär för industrins nätverk för hållbarhet och cirkularitet

I en öppen workshop på ASSAR Industrial Innovation Arena samlades representanter från teknik- och industriföretag i Skaraborg för att diskutera…

16 april, 2024 — Lästid 3 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min