Nystedts mekaniska tar omtag kring Lean

Nystedts Mekaniska har varit delägare i IDC i flera år och flitigt nyttjat aktiviteter och insatser vi erbjuder i våra projekt och vårt erbjudande. Under 2023 ägnade de en heldag åt en långsiktig och strategisk workshop i syfte att staka ut riktning, utforska rollerna, tydliggöra en gemensam vision – och vad som krävs för att nå den.

Nystedts Mekaniska är leverantör av svetsade och maskinbearbetade konstruktioner och detaljer. De är specialister på legotillverkning, ofta i korta till medellånga serier. I deras anläggning i Skövde finns svetsning, skärande bearbetning och lackering under samma tak, på så sätt kan de tillverka och leverera kompletta produkter direkt.

Riktningen visade på behov

Den strategiska workshop som hölls av IDC gav både energi och svar. Syftet var att öppna upp sitt tänkande och ta sig tid att jobba än mer långsiktig och strategiskt. Under 2023 synliggjordes en del tydliga behov och efter det har Nystedts gjort fler åtgärder där introduktionen i Lean filosofi tillsammans med IDC är en. De har även förtydligat sin organisation kopplat till roller och ansvar för att på sikt kunna hantera en kommande generationsväxling och framtidssäkra företagets tillväxt, utveckling och konkurrenskraft.

– Nystedts är ett jättefint företag som är måna om sina medarbetare och förstår vikten av att ta hand om både sin personal, sina leverantörer och sina kunder. De kommer långt på att över tid ha byggt upp en sådan tillit och förtroende i alla relationer, säger Oskar Jonzon, industriutvecklare tillverkning, IDC.

Medarbetarna på Nystedts Mekaniska träffades på ASSAR i Skövde.

Omstart med lean arbete – Lean Intro

2024 tog arbetet vidare och Nystedts anordna en heldag för personalen på temat Lean. Under en förmiddag träffades företaget på ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde och ägnade sig åt att bygga kunskap och delta i övningar i en workshop som leddes av Oskar Jonzon och Johan Lundahl, industriutvecklare på IDC. Aktiviteten Lean Intro innefattar grunderna i Lean-filosofi och 5S och även stora delar inom förändringsledning och arbetsplatskultur.

–  Teamet på Nystedts är verkligen duktiga på att utnyttja vårt erbjudande och matcha det mot sina faktiska behov. De ökar hela tiden sin förmåga att driva företaget på ett konkurrenskraftigt sätt. De har gjort flera givande insatser tillsammans med oss genom åren, berättar Johan Lundahl, industriutvecklare tillverkning, IDC.

Familjeföretag med stort engagemang och strategisk riktning

Nystedts är ett familjeföretag och med under dagen fanns Björn, Per och Åsa Nystedt. Alla  är verksamma i företaget inom både ledning, produktion och ekonomi.

– För oss är det viktigt att vi hela tiden försöker lära av varandra. Vi har anställda i åldrarna 19-60+, de som har varit i yrket länge sitter inne på väldigt värdefulla erfarenheter medans de yngre generationerna kan komma med nytänk och färsk kunskap. Mixen är väldigt viktig för framtiden och även för den personliga utvecklingen för de anställda, säger Per Nystedt.

Det startar i samsyn och bär vidare i strukturerat arbetssätt

Det handlar mycket om att förstå varandra i förändring. Vilken typ av ledarskap som behövs och vad ett medarbetarskap faktiskt innebär. Fortsatt lär sig deltagarna mycket om de klassiska delar i Leanfilosofin. Exempelvis Go To Gemba, eliminera förluster, 5S, ständiga förbättringar, värdesflödesanalys Six Sigma och TPM för att nämna några.

–  Det är nyttigt och viktigt att vi tar oss den här tiden. Vi har många medarbetare som har mycket bra idéer på lösningar, effektiviseringar och förbättringar som underlättar arbetet och dessutom ökar delaktigheten. Det är viktigt att vara lyhörd och lyssna in vad som kommer upp. Och inte minst att hitta bra arbetssätt för att det ska fungera bättre framöver så att det inte stannar efter de här dagarna., säger Åsa Nystedt.

En oberoende partner att bolla utmaningar med

Att ta sig an leanfilosofin gemensamt på det här sättet och inkludera alla medarbetare gör att alla får informationen vid samma tillfälle. Det ger möjlighet att bolla tankar idéer och frågor och helt enkelt ta sig an uppgiften tillsammans.

–  Johan och Oskar är fantastiska i sitt sätt att leda oss och otroligt duktiga på det de gör. Att ta in en extern part på det här sättet ger energi. Det ger oss även en tydlighet i att vi tar oss an det här arbetet tillsammans, som ett team. Det är inte vi i ledning som talar om vad som behöver göras. Vi ser det som en gemensam utvecklingspunkt, avslutar Åsa Nystedt efter förmiddagen på ASSAR.

Ta nästa steg

Vill du också effektivisera din produktion? Tveka inte att höra av dig! Vi är medvetna om att varje företag är unikt och att utmaningarna varierar både mellan företag och över tid. Därför arbetar vi tillsammans med varje företag för att anpassa lösningar och utveckla nästa steg som passar den egna verksamheten.

Inom projektet Industry In West finns flera möjligheter att ta nästa steg på din utvecklingsresa. Så väl inom Resurseffektiv Produktion som våra andra insatsområden Cirkularitet, Energiomställning och Digitalisering. Vi jobbar med mognadstrappor inom varje område där det alltid finns ett nästa steg att ta för just ditt företags utveckling. Kontakta oss så ser vi tillsammans hur vi kan hjälpa er att nå ett mer hållbart företagande.


Aktiviteten arrangeras inom ramen för Industry In West. Ett samverkansprojekt mellan Västsveriges IUC-bolag: IUC VästIUC SjuhäradGöteborgs Tekniska CollegeTEK Kompetens och IDC West Sweden. Projektet finansieras av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenVästra GötalandsregionenRegion HallandSkaraborgs Kommunalförbund och Fyrbodals Kommunalförbund.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Projekt

VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023…

3 juni, 2024 — Lästid 7 min

IDCs erbjudande

Prova Diploma webbutbildningar

Företaget Diploma Utbildning har digitaliserat landets mest populära utbildningar och har mer än 500 diplomerade kurser på sin webbportal. Vi erbjuder…

3 september, 2024 — Lästid 2 min

IDCs erbjudande | Nätverk | Projekt

PT Nätverk tog del av CEJNs förändringsarbete

Höstens första träff med PT Nätverk genomfördes hos CEJN i Skövde. Deltagarna fick ta del av deras utveckling av en…

5 september, 2024 — Lästid 2 min

Information | Projekt

Säsongsstart för Öppen fredag

Höstens första Öppna fredag på ASSAR i Skövde innehöll flera korta presentationer. Både från företag, pågående projekt i arenan och…

13 september, 2024 — Lästid 7 min