Kronprinsessparet besökte ASSAR

Onsdagen den 25 augusti besökte Kronprinsessan och Prins Daniel Västra Götalands län för att i pandemins spår uppmärksamma lokala insatser. I Skövde gjordes bland annat ett besök på ASSAR Industrial Innovation Arena för att diskutera hur näringslivet påverkats under pandemin.

Senast hertiginnan och hertigen av Västergötland gemensamt besökte länet var i samband med Alingsås 400-årsjubileum i september 2019. Sedan kom pandemin och planerade länsbesök fick skjutas på framtiden. Nu har Kungafamiljen återupptagit sina besök till Sveriges samtliga län. Besöket i Västra Götalands län genomfördes i Skövde onsdagen den 25 augusti.

Pandemin i fokus

Dagen i Skövde hade fullt fokus på pandemin och uppmärksammade lokala insatser. På förmiddagen besökte Kronprinsessparet både Skaraborgs sjukhus i Skövde och Gymnasiesärskolan vid Kavelbrogymnasiet. Eftermiddagen tillbringade man med fokus på hur kulturen påverkats av pandemin för att sedan besöka Assar Industrial Innovation Arena.

Programmet på ASSAR

Efter en kort presentation av verksamheten från Mats Jägstam, VD på Science Park Skövde, och Leif Pehrsson, VD på IDC West Sweden AB samtalade Kronprinsessparet med Mats och Leif om pandemins påverkan och effekter för verksamheten och näringslivet.

Leif Pehrsson, VD på IDC West Sweden AB och Mats Jägstam, VD på Science Park Skövde, samtalar med Kronprinsessparet.

Därefter mötte Kronsprinsessparet Rickard Svensson och Henrik Törnqvist, två av personerna bakom succéspelet Valheim och som driver spelstudion Iron Gate. Flera av personerna bakom Valheim är tidigare studenter från Högskolan i Skövdes spelutbildningar. Valheim är ett vikingainspirerat spel som passerar miljon efter miljon i antalet nedladdningar på Steam.

Rickard Svensson och Robin Eyre, två av personerna bakom succéspelet Valheim, samtalar med Kronprinsessparet.

Rundtur bland robotar som samarbetar med människan

Efter samtalen följde en rundtur på ASSAR och en visning av de smarta robotar som kan hjälpa människor och samarbeta för att lösa problem och utföra uppgifter. Vid demonstratorn IRMA (Intelligent Reconfigurable Manufacturing) träffade Kronprinsessparet Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde samt forskningsassistenten Marcus Gottschlish och doktoranden My Andersson.

Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde samt forskningsassistenten Marcus Gottschlish och doktoranden My Andersson presenterar robot-människasamarbete för Kronprinsessparet.

Hållbara material

Den sista punkten på programmet under besöket på ASSAR var Material ConneXion Skövde. Där fick Kronprinsessparet en presentation av Christian Bergman som handlade om avancerade, innovativa hållbara material och tillverkningstekniker. Bland annat presenterade Christian ett material gjort av återvunna plasthandskar och ett material med en ytbeläggning som dödar virus till 90 procent, vilket är extra intressant ur ett covid-19-perspektiv.

 

Christian Bergman, MCX Skövde och Industriutvecklare innovation på IDC, presenterar hållbara material för Kronprinsessparet.

Film från dagen
Bildgalleri

IDC och ASSAR Industrial Innovation Arena

Mötesplatsen för framtidens industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Initiativtagare till satsningen är Science Park Skövde ABHögskolan i Skövde, IDC West Sweden AB. Volvokoncernen och Volvo Car Corporation.

Projektet ASSAR Industrial Innovation Arena är ett samverkansprojekt mellan IDC, Science Park Skövde AB, och Högskolan i Skövde, finansierat av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenSkaraborgs KommunalförbundVästra Götalandsregionen  och Skövde kommun

Gå till ASSARs hemsida

Läs mer om projektet ASSAR

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt

Så har Digiresan bidragit till en ökad mognadsgrad hos företagen

Mellan 2018 och 2021 har 144 företag deltagit i Digiresan och jobbat med digitalisering efter sina egna förutsättningar. Genom en…

26 november, 2021 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Skaraborgs långsiktiga plan för kompetensförsörjning

Kommer artificiell intelligens verkligen att slå ut så många jobb som befaras? Kan vi hantera migrationens effekter, integration och andra…

24 november, 2021 — Lästid 5 min

Information | Samverkan

Samhälle och industri i förändring: IDC bjuder in till samtal med tema omställning

Torsdagen den 9 december anordnar IDC West Sweden i samarbete med Skövde kommun ett event på temat omställning. Eventet hålls…

3 december, 2021 — Lästid 2 min

Information

Högskolans industrikurs gav Arvid nya möjligheter

Svensk industri förändras just nu i grunden och nya digitala lösningar skapar nya möjligheter – både för företag och medarbetare…

22 november, 2021 — Lästid 2 min