Kick Out för hållbar interiör

Deltagare i projektet Hållbar Interiör har träffats i Konstakademiens lokaler i centrala Stockholm som andas samma mentalitet som projektet står för: att bevara det som byggts och förädla i stället för att riva ut och köpa nytt.

IDC medverkar som partner i projektet som fått stöd från Vinnova i steg 1 och 2 genom programmet Utmaningsdriven innovation. Vårt bidrag består i att stötta med erfarenheter från det avslutade projektet Affärsmodellsinnovation för cirkulära möbelflöden.

Kick Out med fokus på möjligheter

Projektdeltagarna spånade om vilka hinder och möjligheter som finns i projektet och det resulterade i många intressanta reflektioner som fungerar som bas i planeringen av fortsatt arbete.

Några av insikter från sammankomsten:

  • Nya internationella krav och regleringar, både ett hinder och en stor möjlighet för Hållbar interiör. På produktnivå kommer det just nu en hel del nya lagkrav, och det kommer sannolikt komma även på miljöer också. Nya krav skapar nya standarder som sedan behöver efterlevas och här kommer Hi in eftersom det inte är enkelt att efterleva nya standarder. Det finns möjligheter och ett tydligt behov om Hi certifieringen är kopplad till den nya standarden.
  • För den nya generationen finns en stor möjlighet med Hållbar interiörs logik eftersom unga personer idag är trötta på appar för hållbarhet, de är medvetna, kritiskt granskande personer, vet vad greenwashing är, och de har etiska krav. För dem passar det att det finns någon som fångar hela processen kring en interiör. Att utöka aspekter av hållbarhet till även social, etisk och finansiell hållbarhet är en bra väg för att nå dessa framtidens användare.
  • Vi ser dessutom stora möjligheter för Hållbar interiör att skapa samsyn och vara en brygga mellan alla olika aktörer och initiativ som finns idag och visa vad hållbarhet kopplat till lokaler är.
Föreläsning om greenwashing

Dagen avslutades med en föreläsning av Gustav Martner, kreativ chef på Greenpeace Norden, för att lyssna på hans personliga resa från reklambranschen till Greenpeace och en massa matnyttigt om greenwashing.

Om fem år kommer även andra aspekter av hållbarhet, som sociala och finansiella, att rymmas inom Hi logiken.

Ett påstående som alla inom projektet enades om.

 

Läs mer om projektet Hållbar Interiör

Gå till projektets hemsida


Projektet finansieras av Vinnova i steg 1 och 2 genom programmet Utmaningsdriven innovation och startar nu upp steg 2 som ska pågå under två år med start 2021.

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min