Invigning av ASSAR Industrial Innovation Arena

Den 2 mars 2018 invigs den fysiska miljön av ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde. Regionen får därmed en världsledande integrerad fysisk och virtuell utvecklingsmiljö för forskning, teknikutveckling innovation och utbildning. Högskolan i Skövde är en av fem initiativtagare till arenan.

– ASSAR är en mötesplats där du som arbetar inom tillverkningsindustri och teknikföretag kan hitta relevanta kontakter. Här kan du ta del av aktiviteter som stärker ditt företag och samtidigt bidra in med det ditt företag är bra på. I den fysiska miljön för ASSAR har du möjlighet att kika på ny teknik, ny forskning och nya lösningar för industrin, säger Tobias Björck, koordinator för ASSAR.

Plattform för kunskapsutbyte

Arenan är en del av Gothia Science Park och blir en plattform för kunskapsutbyte mellan nationella och internationella företag, kunskapsnoder och institut. Initiativtagare till satsningen är Högskolan i Skövde, Gothia Science Park, IDC West Sweden AB, Volvo Cars och Volvokoncernen. Initiativtagarna har haft täta kontakter tidigare, men nu får de en fysisk plattform.

– ASSAR ska ge fler industri- och teknikföretag möjlighet att delta i utvecklingsaktiviteter och forskning. Viktigt att lyfta fram är att denna satsning är riktad till alla företag, stora och små, var man än befinner sig i sin teknikutveckling. Det kommer att underlätta kunskapsöverföring mellan företag, säger Tobias Björck.

Den fysiska utvecklingsmiljön för ASSAR Industrial Innovation Arena ligger centralt i Skövde, på gångavstånd från Skövde resecentrum och delar hus med Balthazar Science Center. Adressen är Kavelbrovägen 2B.

assar2018-950x480

Initiativtagarna om satsningen

– Genom ASSAR får Högskolan i Skövdes forskare en arena för samproduktion och nyttiggörande av ny kunskap tillsammans med den tillverkande industrin. Det dubbelriktade kunskapsutbytet bidrar till att stärka Högskolans industrinära utbildning och forskning inom modellering, simulering, optimering och kunskapsutvinning. ASSAR kommer därmed att utveckla både akademi och industri och bidra till att Sverige även framtiden kan vara en ledande forsknings- och industrination, säger Högskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson.

– Vi är glada över att vara en del av det här initiativet. ASSAR ger oss möjlighet att koppla samman vår Skövdefabrik med andra företag och med Högskolan i Skövde för att dela kunskap och erfarenheter när det gäller ny teknik, säger Jan Ohlsson, Executive Vice President på Volvo GTO.

– På Volvo Cars inser vi att framsteg kräver deltagande av alla relevanta aktörer. Därför fokuserar vi på både privata och offentliga partnerskap för att främja en hållbar affärsmiljö, säger Javier Varela, Volvo Cars senior vice president, Manufacturing and Logistics.

– Genom ASSAR får vi i Gothia Science Park ett förstärkt sammanhang för innovation och affärsutveckling kopplat till de framtida tekniska och industriella utmaningarna samt ytterligare utvecklingsmöjligheter för start-ups, säger Patric Eriksson, VD för Gothia Innovation AB.

– Genom ASSAR Industrial Innovation Arena får de små och medelstora tillverkande företagen bland annat tillgång till världsledande teknik och internationellt konkurrenskraftig forskning. Det finns ett antal utmaningar för den tillverkande industrin men tillsammans har vi förutsättningarna att göra dessa till möjligheter och få ökad konkurrenskraft, säger Thomas Nilsson, VD för IDC West Sweden AB.

Gå till ASSARs hemsida


Fem initiativtagare

Initiativtagare till satsningen är Högskolan i Skövde, Gothia Science Park, IDC West Sweden AB, Volvo Cars och Volvokoncernen.

Finansiärer

Finansiärer till satsningen är Skövde kommun, Västra Götalandsregionen, Skaraborgs kommunalförbund och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Vill du veta mer om ASSAR Industrial Innovation Arena?

Hör av dig till Tobias eller Thomas om du vill veta mer.

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

0500-50 25 14

Tobias Björck

Industriutvecklare innovation | Energiomställning & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 14

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 5 min

Projekt | Samverkan

Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Information | Press | Projekt

93 miljoner satsas för hållbar industriutveckling i "Industry In West"

Vi kan nu tillkännage att samverkansprojektet ”Industry In West” är beviljat och kommer att finnas tillgängligt för Västsvensk industri från…

25 augusti, 2023 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min