Hjälper företag att öka informationssäkerheten

Marcus Nohlberg, lektor i datavetenskap och Joakim Kävrestad, adjunkt i informationsteknologi, båda vid Högskolan i Skövde, forskar om informationssäkerhet. Under tre tillfällen i vår kommer de att dela med sig av sina kunskaper till lokala företag på ASSAR.

Workshopserien, som sker inom ramen för ASSAR Industrial Innovation Arena,  riktar sig till små och medelstora företag som vill öka informationssäkerheten i sin verksamhet. Många verksamheter tar, eller riskerar att ta, skada på grund av bristande säkerhet. Det kan exempelvis handla om så kallad ransomware som krypterar företagets information, en hårddisk som går sönder eller lösenord som kommer i fel händer. Workshopserien syftar till att öka förståelsen för de hot som finns och ge kunskap om hur man med enkla medel kan motverka dem.

Marcus Nohlberg, lektor i datavetenskap och Joakim Kävrestad, adjunkt i informationsteknologi, båda vid Högskolan i Skövde.

– Enkelt kan man säga att det handlar om att öka sin informationssäkerhet med så liten ansträngning som möjligt. Vi brukar jämföra det med att du inte behöver köpa ett larm för två miljoner för att skydda en banan. Lite samma sak är det med informationssäkerhet – med väldigt enkla medel kan du göra mycket för att öka informationssäkerheten, säger Joakim Kävrestad.

Säkerhet i tre steg

De tre workshopparna kommer att hållas under februari, mars och april. Steg för steg ska företagen lära sig om hur de med enkla medel kan förbättra sitt informationssäkerhetsarbete.

Under första workshoppen ligger fokus på det företagen har som är värt att skydda – det vill säga deras informationstillgångar. I steg två kommer företagen att få göra en riskanalys för att se vad som kan hända hos just dem. I den tredje delen kommer de att få ta del av verktyg för ett säkrare beteende i verksamheten. De får även lära sig hur de på bästa sätt kan kommunicera ut förbättringarna till alla medarbetare.

För att säkerställa sin egen överlevnad

Vid varje tillfälle kommer deltagarna att få en kortare inledande föreläsning. Sedan handlar det mycket om att enkelt och konkret arbeta utifrån sin egen verksamhet, med Marcus Nohlberg och Joakim Kävrestad som stöd.

– Att känna till det grundläggande och veta hur man skyddar sig mot de vanligaste säkerhetshoten handlar i grund och botten om att säkerställa sin egen överlevnad. För oss som forskare är det så klart både givande och roligt att kunna bidra till att öka den här kunskapen hos industrin som möter dessa utmaningar i sitt dagliga arbete, säger Marcus Nohlberg.

Boka din plats

Första workshop-tillfället är tisdagen 23 februari följt av tisdagarna  den 23 mars och 20 april, kl. 10 – 12 varje tillfälle.

Anmäl dig här


Aktiviteten arrangeras av projektet ASSAR Industrial Innovation Arena, ett av de projekt som IDC är med och driver. IDCs finansiärer är Europeiska regionala utvecklingsfonden, Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalandsregionen och Skövde kommun. Vi har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri. ASSAR Industrial Innovation Arena är en del av Science Park Skövde och är en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Information

Säkra din plats i IUC montern på Elmia Subcontractor 2024!

Elmia Subcontractor är norra Europas största underleverantörsmässa och mötesplatsen för företagen inom tillverkande industrin, deras kunder och leverantörer. Här finner…

26 mars, 2024 — Lästid 3 min

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min