Fem snabba svar om Datemats - ett internationellt projekt med material i fokus

Christian Bergman jobbar som Industriell utvecklare på IDC och är involverad i flera projekt, bland annat ASSAR och Material ConneXion Skövde. I början av året blev IDC del i det internationella projektet Datemats där Christian är en av kontaktpersonerna på IDC.

Vi bad honom berätta lite kort om projektet och vilken nytta det gör för våra delägarföretag. 

Christian, berätta lite om Datemats.

Jag, Petter & Johan jobbar i Datemats (Designerly Approach To Emerging Materials And TechnologieS), som är ett samarbete mellan tio partners i Europa bestående av universitet, utvecklingsbolag och materialbibliotek. (Alla partners finns listade på vår projektsida för Datemats.) Syftet med projektet är att öka och underlätta samverkan mellan industri och akademi, med fokus på att skapa, tillämpa och överföra kunskap om nya trendande materialkategorier och teknologier.

Hur skulle du beskriva Datemats främsta syfte och mål?

Den kunskap som genereras i projektet skall användas för att ta fram nya utbildningsformer för design- och ingenjörsstudenter, för att fortsatt överföra och skapa mer kunskap tillsammans som kommer både akademin och näringslivet till nytta.

Hur skapar Datemats nytta för IDCs delägarföretag?

Det är en chans för företagen i Skaraborg att ta del av kunskap om nya trendande material och teknologier. Vilka möjligheter finns med exempelvis nya algbaserade material, wearables (”kroppsnära teknik”) eller nanocellulosa från skog? IDC är inblandade i olika grad i projektets olika arbetspaket. Som den svenska noden i projektet når vi ut till företag för att samla in kunskap och hitta intressanta case för samarbeten.

Vad lär vi oss som organisation i projektet?

Exempelvis genom den enkätundersökning vi nu genomför, får vi en bättre insikt i de utmaningar som företag upplever i samarbete med akademin. Därigenom kan vi förhoppningsvis hjälpa till att underlätta detta i framtiden. Vi får också en fördjupad insikt i många spännande material- och tekniktrender med ett utökat kontaktnätverk med forskare inom dessa områden.

Enkäten riktar sig till företag med intresse för avancerade material och teknologier.

Öppna Datemats enkät här

Vad ser du mest fram emot i projektet?

Det kommer att hållas learning labs och workshops för att samla in kunskap, hållas designutmaningar och föras ut kunskap som tas fram i projektet. Det lär bli spännande dagar med intressanta möten! Till alla människor i våra delägarföretag – hör av dig om du är intresserad!

Här kan du läsa mer om projektet Datemats

Material ConneXion

Christian Bergman och Anna German från IDC i Material ConneXion SKövde.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min

Projekt

Delrapport 2: Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag

Det råder fortsatt brist på kompetens för industriföretagen i Skaraborg. Under de kommande åren räknar Skaraborgs industriföretag dessutom med att…

22 april, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk

Lyckad premiär för industrins nätverk för hållbarhet och cirkularitet

I en öppen workshop på ASSAR Industrial Innovation Arena samlades representanter från teknik- och industriföretag i Skaraborg för att diskutera…

16 april, 2024 — Lästid 3 min