Det här är Teknikcollege

IDC har haft besök av Lotta Engelbrektsson från Teknikcollege Skaraborg för att få en djupare inblick i vad de erbjuder och vad det finns för möjligheter till samarbete mellan Teknikcollege och industriföretagen i Skaraborg.

Vad är Teknikcollege?

Lotta Engelbrektsson, processledare vid Teknikcollege Skaraborg.

Teknikcollege Skaraborg är en samverkansplattform för kompetensförsörjning för industrin. Samverkan sker mellan kommunerna Essunga, Grästorp, Gullspång, Götene, Falköping, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vara. Deras främsta uppgift är att kvalitetssäkra tekniskt inriktade utbildningar och försäkra sig om att de levererar rätt kompetens.

 Allt som skapas finns först – i någons fantasi

Engagerade skolor

Teknikcollege Skaraborg består av 5 lokala college; Falköping, Vara, Lidköping, Mariestad och Skövde. Totalt är det 12 olika utbildningar som är certifierade i Skaraborg. De skolor som är engagerade med utbildningar är:

 • Lagmansgymnasiet i Vara.
 • Västerhöjdsgymnasiet Skövde.
 • Volvogymnasiet i Skövde.
 • Lichrons tekniska gymnasium i Skövde.
 • Ållebergsgymnasiet i Falköping.
 • Vadsbogymnasiet i Mariestad.
 • De la Gardie gymnasiet i Lidköping.
 • Högskolan i Skövde.

Även en mängd företag är engagerade i Teknikcollege och samarbetspartners är IF Metall, Unionen och Sveriges Byggingenjörer. Andra viktiga aktörer är IDC, Högskolan i Skövde och Arbetsförmedlingen.

Vad kan intresserade företag vara med och samverka kring?

Varje år genomförs bland annat Möjligheternas värld under en vecka vilket är ett teknikevent för årskurs 8. Gymnasieanordnarna i Skaraborg arbetar gemensamt i projektet och erbjuder elever i årskurs 8 möjligheter att testa på olika teknikstationer med många interaktiva inslag. Här får du som företag möjlighet att synas på många sätt och kan vara med att bidra med material eller sponsring av pengar. I år arrangeras Möjligheternas värld under vecka 15  i den innovativa miljön på Balthazar och ASSAR Industrial Innovation Arena. Förra året deltog 1200 elever!

Teknikcollegeprao

För många unga idag är praktiken på utbildningen den första kontakten med arbetslivet och detta möte är jätteviktigt. Förutom att få möjligheten att lära sig yrkeskompetenser som företagen är experter på får eleverna en inblick i hur arbetslivet fungerar rent allmänt; något som är svårt att lära sig i skolbänken. Teknikcollegeprao genomförs i samarbete med projektet InTek (Inkluderande Teknikbransch). Två skolor i Skövde erbjuds platser varje termin, platser erbjuds i årskurs 8 och 9. Förhoppning finns att fler företag ska ta efter. Syfte är att visa hur dagens industri- och teknikföretag ser ut samt öka elevernas intresse för teknik. De företag som är med tar emot elever en halv dag.

Karriärlunch 2017.

Karriärlunch

Karriärlunchen arrangeras varje år och vänder sig till gymnasielever, högskolestudenter och ett antal företagare som får presentera sin verksamhet samt nätverka med elever och studenter. Initiativet är ett samarbete mellan Teknikcollege, IDC West Sweden AB och Högskolan i Skövde i syfte att säkra kompetensförsörjningen.,

Läs om karriärlunchen 2017

Presentera sitt företag

Genom att ta emot elever, lärare eller studie-och yrkesvägledare på studiebesök kan företagen visa upp en realistisk och positiv bild av dagens teknikföretag. Företag kan även, om det inte är möjligt att ta emot besök,  komma ut till skolorna och presentera sin verksamhet.

Kriterier för samarbete

I de samarbeten Teknikcollege har med skolor, arbetsförmedlingen och näringsliv ska åtta nationella kriterier uppfyllas;

 • Teknikcollege är en gemensam resurs för de berörda kommuner och tekniskt inriktade företag som är delaktiga i samverkansplattformen.
 • Samverkan mellan olika utbildningsanordnare och arbetsliv.
 • Industrins kompetensbehov står i fokus genom matchning mellan utbildningarna och företagens behov.
 • Teknikcollege certifierar utbildningar som svarar mot företagens kompetensbehov.
 • Inom Teknikcollege är lärmiljön inkluderande samt stimulerar till kreativitet och engagemang.
 • Teknikcollegecertifierade utbildningar kännetecknas av sammanhållna arbetsdagar som förbereder de studerande för arbetslivet.
 • I utbildningarna är företagen närvarande och en kontinuerlig kontakt finns mellan studerande och företag samt mellan lärare och företag.
 • Kvalitetssäkrad process – kriterierna utgör grunden för kvalitetssäkringen. Detta borgar för att ständigt utveckla Teknikcollege med den kvalitet industrin kräver.

Läs om samverkan inom Teknikcollege


Är du intresserad och vill veta mer är du välkommen att kontakta Lotta Engelbrektsson på Teknikcollege.

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Samverkan | Tips från IDC

Science Park Skövde startar Navigator; ska stötta småföretag som vill växa

Alla vinner på att mikro- och småföretag växer eftersom de skapar fler jobb och ökar produktiviteten i landet. Därför satsar…

16 maj, 2023 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Ökad digitaliseringsgrad i Västsvensk industri

Digiresan 2.0 är projektet som har lyft den digitala mognaden och tillämpningen av digitalisering i små och medelstora tillverkningsföretag i…

14 november, 2023 — Lästid 9 min

Information | Tips från IDC

Hållbarhetscheckar för omställning till cirkulär affärsmodell

VGR erbjuder finansiellt stöd till företag via hållbarhetschecken som kan användas för insatser som främjar och möjliggör omställning. Företag kan…

20 november, 2023 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Grattis Sundlings! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2023 gick till Sundlings Sverige AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

23 november, 2023 — Lästid 3 min