Årets karriärlunch har skapat nya kontakter

Fredagen den 24 november genomfördes karriärlunchen 2017 på Gothia Sience Park i Skövde. Det var andra året i rad som gymnasieelever, högskolestudenter och några av Skaraborgs industriföretag fick chansen att träffas för att nätverka.

Karriärlunchen arrangeras av Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde och IDC med syfte att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industribranschen. De deltagande företagen ställer upp som sponsorer och betalar för sin egen samt två studerandes trerätters lunch.

Intresse och engagemang

Lunchen startade med mingel för de 16 företag, 24 gymnasielever och 8 högskolestudenter som deltog. Under en halvtimme fick alla chansen att knyta kontakt med varandra och intresset och engagemanget var stort i korridoren utanför konferenssalen. Efter minglet fick var och en sätta sig efter bordsplacering med två företag och fyra studerande vid varje bord för att kunna samverka och skapa diskussion.

Nätverkande mingel under Karriärlunchen.

Framtida digitalisering och teknikutveckling

Lotta Engelbrektsson, Teknikcollege Skaraborg, Christina Landelius Törning, Högskolan i Skövde och Anna Syberfeldt, Högskolan i Skövde, inledde lunchen med att hälsa alla välkomna och pratade om vikten med samverkan, det stora rekryteringsbehovet inom industrin och om digitalisering och teknikutveckling i framtiden. Anna uppmanade de studerande att tillvarata sin nyfikenhet och vidareutveckla sitt teknikintresse då detta kan få dem att gå  långt i framtiden. Gymnasieeleverna och högskolestudenterna uppmanades även till samverkan sinsemellan för att få en inblick i några av de eftergymnasiala utbildningar som finns att söka och utbyta tankar och erfarenheter.

Anna Syberfeldt, biträdande professor inom automationsteknik, uppmanade till samverkan.

Rekryteringsbehov inom industrin

Många av de företag som var med tyckte att dagen var givande och gav dem en bra bild av hur studenterna tänker inför framtiden. De fick även chansen att sprida de möjligheter som finns till framtida arbete inom industrin och att lyssna av vad som attraherar de studerande. Inom en tioårsperiod väntas många pensionsavgångar bland industriföretagen och Karriärlunchen gav dem möjlighet att synas bland eventuella nya medarbetare.

Kontakter för framtiden

De studerande såg en chans att få träffa företag de inte känner till eller annars inte har möjligheten att besöka. Karriärlunchen var även ett bra tillfälle att knyta värdefulla kontakter för framtiden, söka praktikplats eller kanske hitta ett företag att skriva examensarbete för.

Det är bra att få höra lite vad företagen förväntar sig av mig som går ur högskolan nu till sommaren.

Louise Karlsson studerar till designingenjör på högskolan i Skövde.

Louise Karlsson och My Irenheim Jarlhed

Man känner ju inte till alla företag så det är ett bra tillfälle att se vad som finns.

My Irenheim Jarlhed läser teknikprogrammet design på Västerhöjdsgymnasiet och ville höra vad företagen efterfrågar och vad man kan läsa vidare till efter gymnasiet.

 

Efter Karriärlunchens slut fick deltagarna sammanfatta sina intryck.

SparaSpara

Vill du veta mer?

Hör av dig till Marie om du vill veta mer.

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Information | Samverkan

Högskolan i Skövde kraftsamlar för digital industriutveckling

Projektet ShiftLabs har fått finansiering av EU-kommissionen, Tillväxtverket och Vinnova för att stärka svensk tillverkningsindustri. Högskolan i Skövde utgör en…

23 november, 2023 — Lästid 4 min

Projekt | Samverkan

Från vision till verklighet

ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde är initiativet som startade redan 2014, då med arbetsnamnet Kunskapsdriven industri. I samband med…

30 oktober, 2023 — Lästid 14 min

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min