Välkommen till IDC Oskar Jonzon

I november 2019 började Oskar Jonzon jobba hos oss på IDC som industriell utvecklare med fokus på hållbar produktionseffektivisering. Vi satte oss ned en stund för att prata om hur hans väg mot IDC sett ut och vad han hoppas på framöver.

Det är fredag eftermiddag när vi möts för en intervju om Oskars start på IDC och det är slutet av en intensiv vecka. Det händer mycket på och kring IDC, och Oskar verkar trivas bra i det höga tempot. Han jobbar i projekten ASSAR och Catalyst och trots att han bara varit igång på IDC i cirka tre månader har han hunnit med att träffa många av våra delägarföretag.

Oskar har jobbat inom den tillverkande industrin de senaste 22 åren, främst på Volvo (18 år) och även på Grönlunds Plåt och Swegon. Han har jobbat i roller som operatör, förbättringsledare, produktionstekniker och arbetsledare.

Oskar Jonzon jobbar på IDC som industriell utvecklare med fokus på hållbar produktionseffektivisering sedan november 2019.

Så Oskar, hur kom du först i kontakt med IDC?

– Oj det var många år sedan nu, när jag jobbade på Volvo. Jag mötte Fredrik Johansson (industriell utvecklare på IDC) när jag jobbade som produktionstekniker i gjuteriet på Volvo och vi gick utbildningen Six Sigma (metodik för förbättringsprojekt) tillsammans. Jag förstod att han sedan så småningom slutade på Volvo för att börja jobba på IDC, så jag har känt till verksamheten i stora drag sedan dess.

Vi pratar under intervjun en hel del om Oskars resa innan IDC, såväl inom tillverkande industrin, utbildningar och livet i stort. Det blir tydligt hur allt hänger ihop, och hur allt på något vis lett honom dit han är idag.

– Jag har jobbat som produktionsledare i många år och någonstans längs med vägen ställde jag mig själv frågan; varför tycker jag om att leda människor? Mitt svar blev att glädjen i att se människor i utveckling känns så otroligt starkt för mig. Jag brinner för att få människor att förstå helheten, att föra resonemang kring saker och få dem att lyssna. När jag ser det egna engagemanget och drivet växa hos en person, när någon utvecklas och bitarna faller på plats, i det får jag mitt bränsle varje dag. Jag var mitt i de här tankarna när tjänsten som industriell utvecklare på IDC dök upp och fångade mitt intresse. Så då fanns det kanske en mening med det.

Härligt, vad var det mer som lockade med IDC?

– Jag har alltid tyckt att IDC verkar vara en spännande arbetsplats. Jag tycker om variationen i arbetsuppgifter och möjligheten att träffa massa människor ute på företagen. Det är fantastiskt att ha möjligheten att använda alla mina erfarenheter från industrin på det här sättet. Jag har jobbat på så många olika sorters industriföretag, allt från det lilla familjeföretaget till storbolaget Volvo, och lockades av möjligheten att kunna bidra med nytta för andra.

Oskar beskriver hur han trivs i mötet med människor och att dialogen är nyckeln enligt honom. Han räds inte de samtal som för andra kan verka svåra och är övertygad om att bara dialogen och samtalet får löpa, så landar det nästan alltid i en lösning. Eller i vart fall ett första steg mot en lösning.

Hur hoppas du själv kunna utvecklas tillsammans med IDC?

Oskar tycker om att träffa människor och föra dialog som leder till förbättring.

– Jag tycker det är så jäkla roligt att vara ute hos företagen och stötta och hjälpa och ser fram emot att lära mig mycket i möten och utvecklingsprojekt med dem. Jag ser också fram emot att utveckla den coachande kompetensen hos mig själv, jag har mångårig erfarenhet av arbetsledning, men att coacha företag i förbättringsarbete är inte riktigt detsamma.

Vad händer nu? När gick startskottet och vad är nästa mål på resan?

– Jag startade i november förra året och allt jag vill nu är att komma ut och träffa företag, att skapa relationer och jobba för att IDC ska bli den naturliga vägen att gå för tillverkande industriföretag som står inför utmaningar. Lite som ”ring en vän” – då vill jag att det är IDC de ska ringa direkt! Det är min målsättning och vad jag ser ligger i vårt uppdrag: att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. Det var ett uppvaknande för mig att inse hur många tillverkande industriföretag det finns här i bygden, så här har vi att göra minst sagt. I övrigt har jag ingen utstakad väg – jag vill vara där det händer helt enkelt!

Hur skulle du sammanfatta din känsla av IDC (så här långt), med tre ord?

Brett – spannet är stort både i vad vi erbjuder och vad företagen behöver.
Rörigt – men rörigt är bra! Jag gillar rörigt, dels betyder det att det händer mycket vilket det ska i ett utvecklingsbolag och dels har jag möjlighet att jobba med att skapa ordning, vilket jag tycker mycket om.
Välkomnande – det har inte varit några konstigheter med att komma in som ny här. Alla är väldigt inkluderande och både jag och alla mina idéer har tagits emot på ett jättebra sätt och jag känner mig väldigt välkommen.

Varmt välkommen Oskar, som en del av IDC!

Om du vill veta mer om Oskar

Hör av dig till Oskar om du vill veta mer om hans resa på IDC eller om hur du kan få stöttning av IDC.

Industriutvecklare tillverkning

0500-50 25 24

Oskar Jonzon

Industriutvecklare tillverkning

Jag började i november 2019  som industriell utvecklare med fokus på produktion, inom projekten ASSAR och Catalyst. De senaste 22 åren har jag jobbat inom den tillverkande industrin, med roller som operatör, förbättringsledare, produktionstekniker och arbetsledare. Mina arbetsplatser har varit allt från storbolag till det lilla familjeföretaget. Det är bra erfarenheter som kommer till nytta i mötet med Skaraborgs tillverkande industri.

Det som driver mig är möjligheten att få hjälpa och vägleda personer och organisationer.  Att se och höra när polletten trillar ner hos individer och team. När jag ser det egna engagemanget och drivet växa hos en person, när någon utvecklas, där får jag mitt bränsle varje dag. I mitt uppdrag på IDC tror jag att jag kommer att ha nytta av min förmåga att ha ett helikopterperspektiv på saker, att se saker objektivt för att sedan koppla ihop det till ett sammanhang. Jag tror även att mitt eget engagemang smittar av sig till min närhet.

När jag inte jobbar tar jag gärna en sväng på någon av mina motorcyklar. Under sommarhalvåret blir det även några timmar på golfbanan då jag tävlar en del runt om i Sverige, på relativt hög amatörnivå. Jag älskar tävlingsmomentet, när pulsen går upp och det blir allvar.

 

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 24

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Insikter med IDC | Medarbetare

Insikt med IDC: Skaraborgs möjligheter i produktrevolutionen som pågår

Detta är en krönika med reflektioner från rapporten ACCELERATING CHANGE- HOW GLOBAL MEGATRENDS ARE TRANSFORMING EUROPE’S AUTOMOTIVE INDUSTRY ECOSYSTEM, publicerad…

16 juni, 2021 — Lästid 5 min

IDCs erbjudande | Projekt

Nytt stöd för deltagande i Produktionslyftets utvecklingsprogram

Nu erbjuder Tillväxtverket en subvention på upp till 150 000 kronor för deltagande i Produktionslyftets 18-månaders utvecklingsprogram, för ett begränsat…

24 januari, 2023 — Lästid 2 min

Tips från IDC

IDC tipsar: Ansök om automationscheck

Är du del i ett litet eller medelstort tillverkande företag som vill utveckla tillverkningen mot högre grad av automatisering eller…

23 januari, 2023 — Lästid 1 min

Projekt | Samverkan

Leading Lights 2023 och EIT Manufacturing

I januari 2023 intog EIT Manufacturing och Leading Lights 2023 ASSAR Industrial Innovation Arena. Under dagen låg fokus på utmaningar…

20 januari, 2023 — Lästid 2 min