Tips på finansieringsmöjligheter i Coronatider

Just nu finns många möjligheter till finansieringshjälp från en rad olika aktörer. Vi hjälper dig att hitta viktiga erbjudanden riktade mot den tillverkande industrin.

Här har vi samlat några av de finansieringsmöjligheter som kan vara bra att känna till samt tipsar om andra erbjudanden framtagna med tanke på rådande omständigheter.

Västra Götalandsregionen släpper Affärsutvecklingscheckar

Nu kan företag söka upp till 150 000 kronor för lokala samverkansprojekt med anledning av Covid-19. Stödet riktar sig till företag med nya skalbara lösningar som kan möta lokala utmaningar i pandemins spår. Ansökan bedöms utifrån potential till både samhällsnytta och affärsnytta och behovet av lösningen ska ha uppstått i krisen och vara verifierat av behovsägare. Ansöka kan företag i Västra Götaland som faller inom ramen för EU:s definition av små och medelstora företag (SME).

Utlysningens syfte

Västra Götalandsregionen vill med denna utlysning främja både företagsutveckling och lokal samverkan där företag ställer om för att möta behov som samhället har kopplat till områden som vård, omsorg, utbildning, logistik, digitalisering, delaktighet, handel, stadsutveckling, tjänsteutveckling med mera.

Bedömning av ansökan görs utifrån två kriterier
  • Potential att minska krisens negativa konsekvenser i samhället eller ta vara på nya möjligheter till omställning. Den nya lösningen ska bygga på samarbete med behovsägare från offentlig eller privat sektor och behovet ska vara verifierat i form av ett stödbrev eller liknande. Den nya lösningen ska kunna testas eller användas snabbt (inom ett fåtal månader).
  • Potential att bidra till företagets långsiktiga utvecklingskraft. Det kan handla om att utveckla ett nytt affärserbjudande, att ställa om produktionen eller att ta fram nya tjänster, processer och affärsmodeller. Lösningen skall vara nytänkande och skalbar på en större marknad.
När kan man söka och få besked?
  • Ansökningsomgång 1 stänger 8 maj med projektstart 15 maj
  • Ansökningsomgång 2 stänger 29 maj med projektstart 5 juni

Västra Götalandsregionen har avsatt 3 miljoner kronor totalt för båda utlysningarna.

Läs mer


Almis Brygglån

Almis Brygglån är riktat till bärkraftiga små och medelstora företag i Sverige där finansieringsbehov uppstår som en följd av coronavirusets spridning. Syftet är att överbrygga en period av svårigheter och lånet ger möjlighet till villkor som är särskilt anpassade till rådande situation.

Tillsammans med Almi förs en dialog kring hur stort lånebeloppet kan tänkas bli givet dina individuella behov och de intäktsbortfall som orsakats av coronavirusets spridning. Brygglånet erbjuder bland annat:

  • Individuell räntesättning med rörlig ränta, som för närvarande är högst 4,95%.
  • Möjlighet finns att ansöka om ränte- och amorteringsuppskov upp till 12 månader.

Läs mer om Almis Brygglån


Korttidspermittering

Reglerna började gälla 7 april 2020 och stödet betalas retroaktivt från 16 mars. Stödet ges maximalt i 6 månader plus 3 månader men ansökan görs för högst 4 månader åt gången. Stödet kommer även att gälla för uppsägningstid under perioden den 16 mars till 31 december 2020.

Korttidspermittering, eller korttidsarbete som det heter, innebär att den anställde permitteras (blir arbetsbefriad med lön) 20, 40 eller 60 procent av sin ordinarie arbetstid.

Den anställde får lite mindre i lön för den tid som hen inte arbetar. Arbetsgivaren betalar lite mindre i lön för den tiden den anställde inte arbetar. Staten betalar stöd för en stor del av lönen för den tid som den anställde inte arbetar. Anställda kan i huvudsak göra vad de vill under den tid de är arbetsbefriade men måste infinna sig på arbetsplatsen om arbetsgivaren beordrar det.

Läs mer och ansök hos Tillväxtverket


Digitalisering för företag

Leader Östra Skaraborg ger möjlighet att söka mindre checkar för företag med fokus på digitalisering.  Att ansöka om en check innebär lite administration och snabba beslut. Summorna man ansöker om är också mindre.

Checkarna inom Digitalisering för företag riktar sig mot företag som vill utveckla sin digitala närvaro. Det kan handla om kompetenshöjning inom sociala medier, hjälp med att ta fram nya hemsidor eller annat som ökar företagets digitala kompetens och närvaro. Då checkarna är inriktade mot enskilda företag så ges stöd på 70% av kostnaderna. De kommuner som kan ansöka om checkar för digitalisering är: Hjo, Tibro, Karlsborg, Tidaholm Falköping och Skövde (ej tätorten). samt Mullsjö.

Denna check passar till exempel bra att söka inför ett deltagande i Digiresans Företagsutveckling

Läs mer om Digitalisering för företag


Kompetensutveckling i samband med permission

Högskolan i Skövde
Under permission finns möjlighet för kompetensutveckling om detta framgår i avtalet som skrevs för den anställde. Bland annat erbjuder Högskolan i Skövde utbildningsinsatser för yrkesverksamma inom industrin utan kostnad. Samtliga kurser erbjuds i distansform för att ge ett mer flexibilitet lärande.
Läs mer

Diploma utbildning
Prova Diploma onlineutbildningar kostnadsfritt. Du kan välja på 300 olika utbildningar inom kategorier som Miljö- och hållbarhetsarbete, Affärsutveckling, Ledarskap, Försäljning, LEAN och förbättringsarbete, Ekonomi. Du kommer att hitta rätt utbildning för dig!
Läs mer

 

 


IDC stöttar dig om du har funderingar och behöver hjälp på vägen. Tveka inte att höra av dig.

 

Kontakta oss

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Invigning av ASSAR Circular Labs

Under produktionstekniska dagen 2024 invigdes en helt ny cirkulär lärmiljö i Skövde: ASSAR Circular Labs, en del av ASSAR Industrial…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Tips från IDC

Fredrik tipsar: Coachingprogram i cirkulär utveckling

Nu finns möjlighet att delta i ett kostnadsfritt coachingprogram som erbjuds av LIGHTer i samarbete med RE:Source, Sweco och SVID…

4 april, 2024 — Lästid 1 min

Tips från IDC

IDC tipsar: Företag med lösningar inom mobilitet kan få hjälp att lansera i USA

Nu finns det möjlighet för svenska små och medelstora företag inom mobilitet att delta i programmet Berkeley SkyDeck i USA…

26 april, 2024 — Lästid 3 min