Så strukturerar du din produktionsplanering

Vårens sista Fokusträff hade temat affärssystem och fokus låg på produktionsplanering. Träffen skedde online med ett femtiotal deltagare från den tillverkande industrin runt om i Skaraborg.

Magnus Nilsson från Monitor ERP system berättade om produktionsplanering och varför det är viktigt. I sin presentation lämnade han sina åtta bästa tips för att få en bra planering.

Magnus Nilsson, Monitor ERP system.

Planera för bättre leveranssäkerhet

Att ha en bra etablerad strategi för sin planering som efterlevs av alla är grunden för att kunna leverera det företaget lovar. Magnus Nilsson utgick från åtta grundläggande punkter i en produktionsplanering. Punkterna kan användas som en rekommendation att utgå från i sin planering.

  1. Planera med realistiska och genomförbara leveransdatum som stäms av med produktionen. Att hålla vad vi lovar skapar nöjda kunder.
  2. Frisläpp tillverkningsorder tätt inpå start av order, det kräver ofta färre omplaneringar. Mellan 5 – 10 dagar är ett bra riktmärke.
  3. Tänk på att det inte går att planera med släp (varken TO eller IO) om vi ska kunna hålla det vi lovat kunden.
  4. LTK (leveranstidskontroll) på befintliga order löpande – se att behov och tillgångar går i takt. Monitor har en funktion som visar framtida leveranssäkerhet som förenklar det här arbetet.
  5. Tydlig strategi för detaljplanering och start av arbete och en huvudplan som poolstjärna. Det gör det lättare att hitta eventuella flaskhalsar i produktionskedkjan.
  6. Involvera dina leverantörer – du kan inte klara detta själv. Vill de till exempel ha delleverans? Klargör vad leveransdatum är – är det från oss eller hos kund?
  7. Håll dig till plan och slutför det som är påbörjat. Är en tillverkningsorder skapad, kör den!
  8. Följ upp för att lära! Till exempel leveranssäkerhet mot kund och/eller leverantör. Hur ofta får du omplanera?

Här hittar du hela Magnus presentation

Se inspelningen från Fokusträffen
Nätverksträff affärssystem

Magnus avslutade med att visa tips kring planering i Monitor och deltagarna ställde frågor via chatten.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Information

Säkra din plats i IUC montern på Elmia Subcontractor 2024!

Elmia Subcontractor är norra Europas största underleverantörsmässa och mötesplatsen för företagen inom tillverkande industrin, deras kunder och leverantörer. Här finner…

26 mars, 2024 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande

Nytt erbjudande inom social hållbarhet

Vi på IDC har i många år samverkat med EDCS – Equality Development Center West Sweden i frågor rörande social hållbarhet…

16 januari, 2024 — Lästid 1 min

IDCs erbjudande | Nätverk

Nätverk med fokus på framtidens drivlinor

I våra nätverk får du möjlighet att träffa personer med liknande yrken för erfarenhetsutbyte och utveckling. Det nyaste av våra…

16 januari, 2024 — Lästid 2 min

Medarbetare

Vi söker medarbetare - vill du växa tillsammans med oss?

Vi söker just nu en industriutvecklare till avdelningen Tillämpad Innovation här hos oss. Stimuleras du av ständig utveckling och har…

27 mars, 2024 — Lästid 2 min