Så har Digiresan bidragit till en ökad mognadsgrad hos företagen

Mellan 2018 och 2021 har 144 företag deltagit i Digiresan och jobbat med digitalisering efter sina egna förutsättningar. Genom en mix av utbildningar, coachning, seminarier,  erfarenhetsutbyte och verksamhetsunika case har företagen kunnat utveckla sin organisation och skapa konkurrenskraft.

I filmen berättar några av företagen om sina case de jobbat med under projekttiden. Det handlar om digitala anslagstavlor, en APP med AR-funktion och en digital lösning för att kunna samla flera system för bland annat produktionsstyrning, affärssystem och hemsida i ett och samma system.

Ökad mognadsgrad kring digitalisering

Marie Hult, industriutvecklare tillverkning, på IDC och delprojektledare i Digresan, berättar om hur de stöttat och coachat företagen inom digitalisering.

— Framförallt har vi ökat mognadsgraden hos företagen, när det handlar om digitalisering. Vi bestämde oss tidigt att vi går in på företagens nivå. Av hänsyn till att det kan skilja sig mellan var företagen befinner sig. Analysen har varit ett viktigt verktyg för att få koll på nuläget. Vi går in och ställer ganska jobbiga frågor, men de landar sedan ut i en tydlig bild av nuet och vart man vill sedan, säger Marie Hult, industriutvecklare tillverkning på IDC.

Patrik Kåhre, VD på LMV i Lidköping.

LMV i Lidköping har ökat förståelsen kring digitalisering

Lidköpings Mekaniska Verkstads AB är ett av de företag som deltagit i Digiresan.  Patrik Kåhre, VD, berättar om företagets medverkan.

— Det har varit ett högt engagemang hos våra medarbetare i Digiresan och vi ser en ökad mognad och förståelse kring digitalisering i flera områden i organisationen. Det som tidigare bara funnits i huvudet hos var och en har vi, tack vare det case vi jobbat med, fått nedskrivet och kan använda som en SWOT-analys i vårt fortsatta arbete, säger Patrik Kåhre.

Digitalisering är ständigt närvarande

Anders Andersson, Nya Skara Modell & Prototyp, med 3D printad skalmodell de tillverkat.

Ett annat företag som deltagit är Nya Skara Modell & Prototyp som känner att Digiresan har bidragit till att de alltid har digitalisering och andra möjliga lösningar i tanken i sitt utvecklingsarbete. Digitaliseringsanalysen ledde även till att de genomfört ett arbete med sin affärsmodell tillsammans med IDC och projektet Catalyst. En effekt av det arbetet är att de idag ser annorlunda på sitt värderbjudande.

IDCs utmanande frågor ger oss rätt knuff i ryggen och det behöver vi.

Anders Andersson, platschef på Nya Skara Modell & Prototyp.


IDC och projektet Digiresan

Projekt Digiresan stöttar små och medelstora företag och deras anställda med företags- och kompetensutveckling inom digitalisering. Projektet har pågått under fyra år mellan 2018 och 2021.

IDC har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. Vi som jobbar på IDC driver en rad spännande projekt med fokus på olika områden som exempelvis affärsmodellsinnovation, cirkulär ekonomi, digitalisering, material, produktutveckling, produktionseffektivisering och strategisk kompetensförsörjning. Det som stöttar industrin i Skaraborg för en hållbar framtid.

Läs om våra projekt och insatser

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Tips från IDC

Fredrik tipsar: Coachingprogram i cirkulär utveckling

Nu finns möjlighet att delta i ett kostnadsfritt coachingprogram som erbjuds av LIGHTer i samarbete med RE:Source, Sweco och SVID…

4 april, 2024 — Lästid 1 min

Medarbetare

Vi söker medarbetare - vill du växa tillsammans med oss?

Vi söker just nu en industriutvecklare till avdelningen Tillämpad Innovation här hos oss. Stimuleras du av ständig utveckling och har…

27 mars, 2024 — Lästid 2 min