Nytt projekt ska öka konkurrenskraften för små och medelstora företag

Projektet ”Catalyst – för smart och hållbar industri” kommer att drivas under tre års tid fram till 2021. Målet med projektet är att öka den tillverkande industrins konkurrenskraft.

IDC West Sweden AB har beviljats 24,8 Mkr från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund till  projektet för hållbar tillväxt och utveckling i Västra Götaland.

Syfte och mål

Projektet har som övergripande målsättning att den tillverkande industrin i Västsverige ökar sin konkurrenskraft och lönsamhet genom nya affärsmodeller och omställning till en hållbar och cirkulär verksamhet. Projektet har även som syfte att påverka den ekologiska hållbarheten på ett positivt sätt genom sitt fokus på cirkularitet, hållbar produktion och hållbara affärsmodeller. Genom samverkan mellan flera utvecklingscentra, högskolor, innovationsmiljöer och forskningsinstitut  får drygt 300 tillverkande industriföretag i Västsverige tillgång till innovationsexpertis, andra pågånde projekt och nya forskningsresultat.

Gemensamt arbetssätt i tre projekt

Projektet kommer att samverka med ytterligare två beviljade projekt som IUC Väst och IUC Halland ansvarar för, vilket gör att satsningarna på hållbar industriell utveckling sammantaget uppgår till 40 Mkr i Västsverige. Arbetssättet kommer vara gemensamt över hela regionen och bygger på lärdomar från tidigare erfarenheter men nu med ett nytt helhetsgrepp för hållbar industriell utveckling.

I Västsverige har vi ett starkt partnerskap mellan de industriella utvecklingscentra; IDC West Sweden, IUC Väst, IUC Sjuhärad, IUC Halland och Göteborgs tekniska college, vilket gör att vi kan möta utmaningarna inom Smart Industri och vända dessa till möjligheter.

Thomas Nilsson, VD för IDC West Sweden AB

 

Hållbar produktion och Kunskapslyft industri

 Genom att operativt adressera framförallt områdena Hållbar produktion och Kunskapslyft industri, samt att på ett effektivt sätt tillvarata andra aktörers erbjudanden för att skapa synergier mellan pågående projekt och insatser kan målet med Catalyst nås. Projekten kompletterar redan pågående insatser och projekt inom Smart Industri. Tillsammans kommer över 300 små och medelstora tillverkande företag i Västsverige kunna ta del av de förbättringsprojekt och forskningsresultat som sker i de gemensamma industriella innovations-, utvecklings och forskningsarenorna.

Genom ett ständigt inflöde av små och medelstora företag i innovationsmiljöerna och i gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt finns en stor utvecklingspotential för den tillverkande industrin i Västra Götaland.

Thomas Nilsson

 

IDC och projektet Catalyst

Genom projektet ”Catalyst – för smart och hållbar produktion” bidrar IDC till ökat ansvarstagande för framtiden genom omställning till en mer cirkulär ekonomi och mer hållbara produkter inom industrin. På så sätt ökar den tillverkande industrin sin konkurrenskraft och lönsamhet genom nya affärsmodeller och omställning till en allt mer attraktiv, hållbar och cirkulär verksamhet. Det sker genom fokus på områdena Hållbar produktion och Kunskapslyft industri.

Projektet Catalyst finansieras av Europeiska Regionala UtvecklingsfondenVästra Götalandsregionen och Skaraborgs Kommunalförbund. IDC har i uppdrag att långsiktigt stärka konkurrenskraften och lönsamheten för Skaraborgs tillverkande industriföretag. För en hållbar framtida industri.

Läs mer om projektet Catalyst här

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Information | Press

Massivt stöd för skaraborgsk batterifabrik

Den 25-26 november genomförde utvecklingsbolaget IDC West Sweden AB sitt årliga styrelseinternat vid Norrqvarn utanför Lyrestad. Syftet var att diskutera…

26 november, 2021 — Lästid 3 min