Karriärlunch för framtida arbetskraft och arbetsgivare

För fjärde året i rad arrangerade Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde och IDC West Sweden AB Karriärlunchen som täcker hela Skaraborg. Syftet är att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industri-och teknikbranschen.

Karriärlunchen är ett initiativ för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Innan deltagarna slår sig ner för att äta lunch ställer företagen ut i en minimässa där företagen får möjlighet att presentera sig och sin verksamhet.

Teknikutbildning är rätt i tiden

Lotta Engelbrektsson är processledare för Teknikcollege Skaraborg. Hon berättar att de med Karriärlunchen vill visa ungdomarna vilka fantastiska möjligheter de har i framtiden och samtidigt bidra till ett närmare samarbete mellan utbildning och näringsliv.

-Vi vill visa våra ungdomar att de valt en utbildning som ligger helt rätt i tiden då kompetensförsörjning är en av teknikbranschens största utmaningar idag. Företagen får här tillfälle att träffa framtida arbetskraft. Högskolan i Skövde får tillfälle att prata med kommande studenter och studenterna får möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare.

Viktiga kontakter för framtiden

Mats Jägstam, Vicerektor vid Högskolan i Skövde, hälsade välkomna till Karriärlunchen. Han inledde med att pratade om möjligheter att knyta nya kontakter för framtiden.

– Här knyts kontakter så vi tillsammans kan lösa framtidens utmaningar. Tack vare all ny teknik har kommande ingenjörer en möjlighet att stå rustade inför till exempel det fortsatta arbetet med klimatfrågorna.

Behov av kompetensförsörjning

Under Karriärlunchen var 24 gymnasieelever, 8 högskolestudenter och 15 företag från olika kommuner i Skaraborg inbjudna. Vi hann prata med både några av företagen samt elever och studenter. Cidan Machinery berättade att de har stort behov av kompetensförsörjning inom flera områden. Efter Karriärlunchen känner de en trygghet i att veta ungdomarna är intresserade av både deras bransch och deras kommande utvecklingsmöjligheter.

Möjligheter med material

Tanja Lundberg, projektledare för ASSAR och Material ConnecXion Skövde berättade om möjligheterna med material. Att de med sina olika egenskaper är viktiga för att hitta smarta hållbara lösningar för produktutveckling. Tanja bjöd även in alla Karriärlunchens deltagare till Material ConneXion att någon gång under våren komma för att få en rundvandring, presentation och workshop bland de cirka 1600 material som finns i biblioteket.

Några röster från Karriärlunchens mingel

Som företag är det viktigt att kunna visa upp alla de olika roller som finns i verksamheten. Samt de möjligheter det skapar för kommande medarbetare.

 

Karriärlunchen är en jättebra möjlighet att höra sig för om sommarjobb. Ofta kanske en bara känner igen företagen till namn och logotyp och vet inte riktigt vad de gör.

 

Vi är här med företaget för att visa vad vi gör i vår verksamhet. Det är även viktigt att träffa och höra vad ungdomarna kan bidra med till vår utveckling.

Fler bilder från Karriärlunchen

 

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Leading Lights 2023 och EIT Manufacturing

I januari 2023 intog EIT Manufacturing och Leading Lights 2023 ASSAR Industrial Innovation Arena. Under dagen låg fokus på utmaningar…

20 januari, 2023 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Grattis SIBAB Interiör - årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2022 gick till SIBAB Interiör AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

17 november, 2022 — Lästid 4 min

Information | Projekt

Besök ASSAR virtuellt

Besök ASSAR utan att besöka ASSAR – välkommen in i den virtuella miljön. Här kan du se dig omkring via…

4 oktober, 2022 — Lästid 1 min

Information | Tips från IDC

Skräddarsydda kurser för yrkesverksamma inom industrin

Högskolan i Skövde har ett brett utbud av kurser för industriverksamma, bland annat inom framtidens teknologier och arbetssätt. WISER erbjuder…

12 januari, 2023 — Lästid 3 min