Goda exempel presenterades på näringslivsfrukost

Falköpings kommun bjuder regelbundet in industrinätverk till frukostmöten vilket fallit väl ut med många deltagare.

I oktober bjöds hela näringslivet in till en träff där fokus låg på företagsutveckling och exempel på verktyg som finns nära tillhands i utvecklingsarbetet presenterades.

Verkliga berättelser

Näringslivschef Magnus Sundén hälsade dagens 55 deltagare välkomna till Lärcenter i Falköping. Morgonens träff innehöll presentationer av tre företag, Bassens jord & maskin AB, BSJG AB och Tappers Stål & Metaller och vilken utvecklingsresa de gjort. Var de stod tidigare och var de står idag, samt vilken hjälp de fått på vägen.

Samarbetspartners

De organisationer som varit med och stöttat de tre företagen är Connect Väst, Almi och IDC. Även Skaraborg Invest var med och berättade om vilka möjligheter de har att skapa bra förutsättningar för företag under tillväxt. Både Almi och Connect Väst samarbetar med IDC sedan tidigare och vi stöttar gemensamt företagen med deras utmaningar och möjligheter.

Stor skillnad i förbättringsarbetet

Tappers Stål & Metaller är delägare till IDC och Håkan Lindkvist, VD på Tappers, berättade tillsammans med Fredrik Johansson från IDC om det förbättringsarbete som gjorts på företaget. Med IDC som coach i arbete har de bland annat genomfört förbättringar i sin säkerhet, börjat jobba mer med daglig styrning och gått Lean-utbildningar arrangerade av IDC och Högskolan i Skövde.

Håkan Lindkvist, VD på Tappers Stål & Metaller och Fredrik Johansson, IDC.

Ökad omsättning och bättre målstyrning

En av de störst skillnaderna som märks är förbättringsarbetet för att få ett effektivare förvarings-system av våra arbetsverktyg, berättar Håkan. Istället för att jobba efter fler handlingsplaner har vi tagit fram en samt ett antal aktiviteter som styr målet i den.

Tack vare det arbete som gjorts, under vägledning av IDC, har vi lyckats öka vår omsättning markant på befintliga ytor och med befintliga anställda. Nu hoppas vi kunna rekrytera fler medarbetare!

Håkan Lindkvist, VD Tappers stål & metaller.

Mentorsprogram med Connect

Sebastian Nordh från Bassens jord & maskin AB berättade tillsammans med Daniel Pehrsson från Connect om det mentorsprogram han deltagit i under två år.

Daniel Pehrsson från Connect Väst och Sebastian Nord, Bassens jord & maskin.

Som egenföretagare har jag gått lite av min egen väg och inte jobbat så strategiskt med affärsplan och budget innan. Nu har jag förstått vikten av att hålla sig inom ramarna och inte bara rusa på, utan få bättre kontroll på det viktigaste som gör att företaget utvecklas åt rätt håll.

Sebastian Nord, Bassens jord & maskin AB.

”Almi såg affären från vårt håll”

Nina Gillbo från Almi och Fritiof Schiller från BSJG AB berättade om när företaget, som tillhandahåller lokaler, spårkapacitet och kompetens för järnvägsbranschens underhållsarbete, skulle utöka och förnya sin verkstad. De behövde finansieringsstöd och banken rekommenderade Almi.

Nina Gillbo, Almi Väst och Fritiof Schiller, BSJG AB

Almi blev en partner och var ett fantastiskt stöd som såg affären från vårt håll, förklarade Fritiof. De hittade lösningar och hade ett synsätt som varit till stor hjälp vad gäller riskkapital.

Fritiof Schiller, BSJG AB.

Skapar bra förutsättningar

Skaraborg Invest är ett lokalt riskkapitalbolag som finns på Gothia Science Park i Skövde och som jobbar efter missionen att skapa bra förutsättningar för nytt företagande och nya arbetstillfällen i Skaraborg. Carl Henrik Ohlson och Tommy Tapper berättade om hur Skaraborg Invest kan stötta företagare som har hållbara tillväxtmål. På deras hemsida finns ett snabbtest där den nyfikne kan se om de har möjlighet att ansöka om tillväxtkapital.

Läs mer om ansökan

Hoppas på en fortsättning i andra industrinätverk

Fredrik Johansson på IDC ser gärna att det blir en fortsättning på den här typen av träffar som arrangerades i Falköping.

Nu har vi ett bra koncept som lätt kan genomföras i respektive kommun om önskan finns, med hjälp från Connect, Almi och Skaraborg Invest kan vi tillsammans sprida vårt goda samarbete för företagens bästa.

Vill du veta mer?

Hör av dig till Fredrik om du vill veta mer om industrinätverket i Falköping.

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriutvecklare innovation | Resurseffektiv Produktion

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Samverkan

Högskolan i Skövde kraftsamlar för digital industriutveckling

Projektet ShiftLabs har fått finansiering av EU-kommissionen, Tillväxtverket och Vinnova för att stärka svensk tillverkningsindustri. Högskolan i Skövde utgör en…

23 november, 2023 — Lästid 4 min

Delägare | Information

Grattis Sundlings! | Årets vinnare av Industripriset Skaraborg

Industripriset Skaraborg 2023 gick till Sundlings Sverige AB, för sin förmåga till ständig utveckling och förnyelse. Varje år, sedan 2013…

23 november, 2023 — Lästid 3 min

Insikter med IDC

Insikter med IDC | Elmia Subcontractor 2023

Mässan där industrins experter möts för att dela med sig av sin kunskap och bli inspirerade av andras har gått…

23 november, 2023 — Lästid 4 min

Information | Tips från IDC

Hållbarhetscheckar för omställning till cirkulär affärsmodell

VGR erbjuder finansiellt stöd till företag via hållbarhetschecken som kan användas för insatser som främjar och möjliggör omställning. Företag kan…

20 november, 2023 — Lästid 2 min