Goda exempel presenterades på näringslivsfrukost

Falköpings kommun bjuder regelbundet in industrinätverk till frukostmöten vilket fallit väl ut med många deltagare.

I oktober bjöds hela näringslivet in till en träff där fokus låg på företagsutveckling och exempel på verktyg som finns nära tillhands i utvecklingsarbetet presenterades.

Verkliga berättelser

Näringslivschef Magnus Sundén hälsade dagens 55 deltagare välkomna till Lärcenter i Falköping. Morgonens träff innehöll presentationer av tre företag, Bassens jord & maskin AB, BSJG AB och Tappers Stål & Metaller och vilken utvecklingsresa de gjort. Var de stod tidigare och var de står idag, samt vilken hjälp de fått på vägen.

Samarbetspartners

De organisationer som varit med och stöttat de tre företagen är Connect Väst, Almi och IDC. Även Skaraborg Invest var med och berättade om vilka möjligheter de har att skapa bra förutsättningar för företag under tillväxt. Både Almi och Connect Väst samarbetar med IDC sedan tidigare och vi stöttar gemensamt företagen med deras utmaningar och möjligheter.

Stor skillnad i förbättringsarbetet

Tappers Stål & Metaller är delägare till IDC och Håkan Lindkvist, VD på Tappers, berättade tillsammans med Fredrik Johansson från IDC om det förbättringsarbete som gjorts på företaget. Med IDC som coach i arbete har de bland annat genomfört förbättringar i sin säkerhet, börjat jobba mer med daglig styrning och gått Lean-utbildningar arrangerade av IDC och Högskolan i Skövde.

Håkan Lindkvist, VD på Tappers Stål & Metaller och Fredrik Johansson, IDC.

Ökad omsättning och bättre målstyrning

En av de störst skillnaderna som märks är förbättringsarbetet för att få ett effektivare förvarings-system av våra arbetsverktyg, berättar Håkan. Istället för att jobba efter fler handlingsplaner har vi tagit fram en samt ett antal aktiviteter som styr målet i den.

Tack vare det arbete som gjorts, under vägledning av IDC, har vi lyckats öka vår omsättning markant på befintliga ytor och med befintliga anställda. Nu hoppas vi kunna rekrytera fler medarbetare!

Håkan Lindkvist, VD Tappers stål & metaller.

Mentorsprogram med Connect

Sebastian Nordh från Bassens jord & maskin AB berättade tillsammans med Daniel Pehrsson från Connect om det mentorsprogram han deltagit i under två år.

Daniel Pehrsson från Connect Väst och Sebastian Nord, Bassens jord & maskin.

Som egenföretagare har jag gått lite av min egen väg och inte jobbat så strategiskt med affärsplan och budget innan. Nu har jag förstått vikten av att hålla sig inom ramarna och inte bara rusa på, utan få bättre kontroll på det viktigaste som gör att företaget utvecklas åt rätt håll.

Sebastian Nord, Bassens jord & maskin AB.

”Almi såg affären från vårt håll”

Nina Gillbo från Almi och Fritiof Schiller från BSJG AB berättade om när företaget, som tillhandahåller lokaler, spårkapacitet och kompetens för järnvägsbranschens underhållsarbete, skulle utöka och förnya sin verkstad. De behövde finansieringsstöd och banken rekommenderade Almi.

Nina Gillbo, Almi Väst och Fritiof Schiller, BSJG AB

Almi blev en partner och var ett fantastiskt stöd som såg affären från vårt håll, förklarade Fritiof. De hittade lösningar och hade ett synsätt som varit till stor hjälp vad gäller riskkapital.

Fritiof Schiller, BSJG AB.

Skapar bra förutsättningar

Skaraborg Invest är ett lokalt riskkapitalbolag som finns på Gothia Science Park i Skövde och som jobbar efter missionen att skapa bra förutsättningar för nytt företagande och nya arbetstillfällen i Skaraborg. Carl Henrik Ohlson och Tommy Tapper berättade om hur Skaraborg Invest kan stötta företagare som har hållbara tillväxtmål. På deras hemsida finns ett snabbtest där den nyfikne kan se om de har möjlighet att ansöka om tillväxtkapital.

Läs mer om ansökan

Hoppas på en fortsättning i andra industrinätverk

Fredrik Johansson på IDC ser gärna att det blir en fortsättning på den här typen av träffar som arrangerades i Falköping.

Nu har vi ett bra koncept som lätt kan genomföras i respektive kommun om önskan finns, med hjälp från Connect, Almi och Skaraborg Invest kan vi tillsammans sprida vårt goda samarbete för företagens bästa.

Vill du veta mer?

Hör av dig till Fredrik om du vill veta mer om industrinätverket i Falköping.

Industriell utvecklare

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriell utvecklare

Jag började här i augusti 2009 och jobbar med olika former av produktionsutveckling. Jag genomför nulägesanalyser och gör flödesscheman för att fånga upp bland annat avvikelser, tillverkningskapacitet och potentiella utvecklingsområden. Jag tittar även på hur hållbarhetsintigrerade företagen är sett ur olika perspektiv.

Tidigare jobbade jag som Lean- och förbättringskoordinator på AB Volvo och har gått utbildningar inom bland annat ledning och problemlösningsmetodik, som till exempel 6 Sigma.

Att jobba på IDC är oerhört utvecklande men samtidigt utmanande. Vi som jobbar här drivs hela tiden framåt och det är aldrig tråkigt att gå till jobbet.

På mitt foto har jag med mig en liten leksak som triggar tankeverksamheten. Den symboliserar litegrann vem jag är, att jag gillar problemlösning och att få igång kreativitet och samverkan hos andra.

Större delen av min fritid går åt till familjen. Jag har tre barnbarn och ytterligare två är på väg, så det är fullt upp nästan hela tiden!

 

 

 

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar
”Tibro har mycket att bidra med till Skaraborgs gemensamma utveckling”

Samverkan

”Tibro har mycket att bidra med till Skaraborgs gemensamma utveckling”

Genom ett samarbete med IDC och andra aktörer finns många möjligheter att ta till vara på våra gemensamma krafter i Skaraborg. I Tibro finns stora möjligheter för industrin att utvecklas med hjälp av bland annat digitalisering och automation.

16 maj, 2019

Karin Kruse, välkommen till IDC!

Medarbetare

Karin Kruse, välkommen till IDC!

Karin Kruse jobbar som industriell utvecklare hos oss med fokus mot affärsmodellsinnovation i projektet Catalyst. Här berättar hon bland annat om miljöarbete och hur vi på olika sätt kan få in det cirkulära i våra affärsmodeller. För cirkulär ekonomi har egentligen funnits länge men vi har glömt bort det på vägen, menar Karin.

19 juni, 2019

B & L Lund fick med sitt material i Material ConneXion

Delägare | Projekt

B & L Lund fick med sitt material i Material ConneXion

I samband med att IDC gjorde en företagsanalys på B & L Lund i våras besök Anders Lund Material ConneXion och hade av en händelse materialprover med sig. De tyckte att materialet skulle platsa i biblioteket och gjorde ett försök att skicka in det för bedömning.

13 juni, 2019

Johan Lundahl, en ny del av IDC

Medarbetare

Johan Lundahl, en ny del av IDC

Vi hälsar vår nya medarbetare Johan Lundahl välkommen. Johan kommer att jobba som industriell utvecklare med fokus mot produktion i projektet Catalyst. Han ser fram emot att få lyssna av och stötta våra delägarföretag i deras behov.

12 juni, 2019