Så fungerar ett forskningssamarbete med Högskolan i Skövde

Magnus Holm är lektor vid institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan i Skövde och planerar de forskningsprojekt som Högskolan driver. Han berättar för oss om vilken nytta ett industriföretag kan ha genom att samarbeta med Högskolan i deras forskning.

Mervärde för industrin

För att säkra svenska företags kompetensförsörjning är det väsentligt att samverkan mellan näringslivet och Högskolan ökar. Högskolan ser att det finns ett stort mervärde i att fler industriföretag aktivt deltar i forskning och för Högskolan i stort, säger Magnus Holm.

-Det viktiga är inte att från första början vara aktiv i ett forskningsprojekt, utan bara det att visa intresse och nyfikenhet för vad Högskolan gör kan på sikt leda till resultat. Många gånger ger det ett mervärde bara genom att få kontakt och inblick i andra projekt och börja bygga sin egen bild av vilken nytta det kan ge företaget. Det kan handla om att identifiera gemensamma frågeställningar, diskutera en idé eller skapa möjlighet till erfarenhetsutbyte mellan forskning och industri.

Magnus Holm förklarar nyttan med kunskapsutbyte mellan forskning och industri.

 

Många gånger ger det ett mervärde bara genom att få kontakt och inblick i andra projekt.

Mangus Holm, lektor vid Högskolan i Skövde

Forskning behöver komma till användning

Magnus och hans kollegor önskar att den forskning som bedrivs ska komma till nytta hos industrin och att kunskap ska delas mellan akademi och industri.

-De metoder och verktyg som utvecklas under forskningen ska komma till användning vid produktion och det blir då ett naturligt kunskapsutbyte mellan forskning och industri. Den forskning som Högskolan driver finansieras bland annat av KK-stiftelsen, Vinnova och Europa-fonder som till stor del efterfrågar industrins behov och forskningsfrågor.

Huvudsyftet med ett samarbete med Högskolan är att den forskning som bedrivs ska komma till nytta och fungera som kunskapsspridning.

Magnus Holm om syftet med ett samarbete.

Nyfikna företag välkomnas

Just nu genomförs forskning inom bland annat produktoptimering, simuleringsbaserad optimering, produktionssystemoptimering, analys av produktionssystem och beslutsstöd. Är industriföretag nyfikna men inte har något speciellt projekt som passar in just nu är man ändå välkommen att höra av sig, säger Magnus.

-Du kan själv bestämma ditt företags ambitionsnivå, om man bara veta lite mer och haka på det som händer, eller om du har en fullt genomarbetad forskningsfråga som du vill djupdyka i tillsammans med forskarna på Högskolan. Det händer mycket inom forskningen och vi finns både på Högskolan och på ASSAR Industrial Innovation Arena.

IDC hjälper dig

IDC jobbar strategiskt för ett kunskaputbyte mellan näringliv och akademi. Tveka inte att kontakta oss om du är nyfiken på vad ASSAR har att erbjuda eller vill ha andra tips som rör den senaste forskningen för industrin.

Den 5 februari bjuder ASSAR in till en Industrifrukost för att presentera hur forskning kan utveckla din produktion.

Läs mer om Industrifrukosten

Magnus Holm berättar om ett forskningssamarbete

Kontakta Magnus om du vill veta mer om Högskolans forskningsprojekt

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Från vision till verklighet

ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde är initiativet som startade redan 2014, då med arbetsnamnet Kunskapsdriven industri. I samband med…

30 oktober, 2023 — Lästid 14 min

Information | Projekt

Forma framtiden i ASSAR Circular Labs

Nu finns det möjlighet för företag som tagit kliv i frågan om cirkulär omställning att ta plats i arenan ASSAR…

18 december, 2023 — Lästid 3 min

IDCs erbjudande | Information

Säkra din plats i IUC montern på Elmia Subcontractor 2024!

Elmia Subcontractor är norra Europas största underleverantörsmässa och mötesplatsen för företagen inom tillverkande industrin, deras kunder och leverantörer. Här finner…

26 mars, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min