Digiresan gav en framtidsplan – deltagare berättar om sin resa

En av de fyra kunskapsseminarierna i projektet Digiresan handlar om ledarskap i en digital värld. Det hölls i Skövde i augusti och vi var där för att höra deltagarna berätta vad de fått göra i Digiresan och hur de tar det vidare i sina verksamheter.

Projektet Digiresan Företagsutveckling stöttar små och medelstora företag för att öka användningen av digital teknik och för att höja kundvärdet, öka konkurrensförmågan, effektivisera och minska slöseri av tid och resurser.

Deltagarna berättar

Deltagarna i projektet får en mix av utbildningar, coachning, seminarier och erfarenhetsutbyte samt har jobbat med ett case som de valt efter eget behov. Här berättar Joakim Zabel, VD på NOAS Sweden och Fredrik Lööf, VD på Witte Industrier om sina Digiresor.

Joakim Zabel, vad har Digiresan gett NOAs Sweden?

Vi har varit med i Digiresans båda erbjudande, både Företagsutveckling och Kompetensutveckling. Företagsutvecklingen har gett oss insikt i väldigt mycket som vi inte tidigare tänkt på. Det case som vi valt att jobba med har gett förståelse för hur vi ska kunna jobba i sociala kanaler och hemsida. Vi kommer bland annat att bygga upp en helt ny hemsida.

Kompetensutvecklingen har vi upplevt väldigt bra och vi har genomfört blad annat truck-utbildningar för flera av våra anställda. Fördelen med Digiresans truckutbildning är att teoridelen har varit helt digital och inte tidsbunden. Vi har kunnat planera det så att det passat in i vår dagliga verksamhet och alla haft möjlighet att genomföra den.

Vad har varit bäst?

Att vi har fått möjlighet att genomföra de utbildningar som vi gjort. Utan Digiresan hade vi inte bekostat liknande utbildningar själva. Så jag vill uppmana de som inte tagit chansen att hoppa på Digiresan Företagsutveckling ännu, tveka inte att ta den här möjlighet, det vinner man på i längden. Det är bra seminarium och vi har fått fantastisk stöttning i vårt case. Sedan är det ju värdefullt att få utbyta erfarenheter med företag från andra branscher då vi alla har olika ingångsvärden och sätt att se på saker.

Vad har ni haft för case?

Vi valde att jobba med ett case där vi tagit fram en kommunikationsstrategi för hur vi kan bli mer tillgängliga i digitala kanaler. Både på hemsida och sociala kanaler med allt vad det innebär. Vi har tack vare Digiresan fått hjälp med att ta fram en plan för hur vi kan synas på sociala media. Vi har även hittat en partner som kommer jobba med att ta fram vår nya hemsida. Tack vare det här arbetet hoppas vi bli mer synliga och att vi får möjlighet att få in fler kunder den vägen. Vi hoppas även kunna marknadsföra och sälja våra egna produkter, i solid surface-materialet corian, via en webbshop på hemsidan. Den nya hemsidan lanseras lagom till årsskiftet är tanken. Under tiden nu bygger vi upp en bildbank för att kunna uppdatera vårt nystartade Instagram-konto kontinuerligt.


Fredrik Lööf, vad har Digiresan gett Witte Industrier?

Vi har fått insikt om behovet och inspiration till att ta tag i digitaliseringen i vår verksamhet, för att komma vidare helt enkelt. Vi har förstått vikten i att se över var vi befinner oss och vart vi ska ta vägen.

Det är synd att inte fler nyttjar det Digiresan Företagsutveckling erbjuder. Så tveka inte, ta chansen för det är bra föreläsningar och möjligheter till en ringa kostnad. Alla borde ha behov av det. Att gruppen med deltagare varit ganska liten är inte någon nackdel. Det skapar många möjligheter till bra diskussioner.

Vad har varit bäst?

Den energier vi får av att få nya synvinklar och idéer om vad vi kan göra och vad vi bör tänka på. Bra inspiration för att komma vidare i sina tankar. Vi har inte dragit igång med vårt case ännu men är i startgroparna och ska göra en plan över vart vi är i olika frågor. Så vi fortsätter i Digiresan under hösten för att göra klart vårt case.

Lyckad med ledarskap i en digital värld

Under det här kunskapsseminariet föreläste Tobias Eklund från Hellofuture som jobbar med digital transformation och kunskapsspridning inom den digitala världen. Tobias visade många praktiska exempel som drog igång diskussioner och väckte idéer. Hur gör de som lyckas med sitt ledarskap i vårt digitaliserade samhälle? Viktigt är att lyssna av kunderna och sätta sig in deras behov och beteende, samt även aktivt lyssna på medarbetarna. Ett tips är att ställa ett par frågor till sina medarbetare varje vecka: Vad ska du prioritera den här veckan? Hur kan jag hjälpa dig?

Tobias Eklund från Hellofuture föreläste om ledarskap i en digital värld.

Tips på verktyg

Tobias tipsade även om en gratis e-bok att beställa från Hellofuture.se/bok. Boken tar upp hur man förhålla sig till de utmaningar och möjligheter som digitaliseringen innebär och framför allt; hur omsätter man tankar och diskussioner till handling.

Än finns platser kvar

Digiresan Företagsutveckling pågår fram till och med december 2020 och här finns platser kvar under hösten 2019. Starter sker löpande och du är inte bunden vid något startdatum – anslut dig när det passar dig bäst.

Läs mer om Digiresan

Vill du veta mer?

Hör av dig till Marie eller Marie om du vill veta mer om Digiresan Företagsutveckling.

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriutvecklare tillverkning | Digitalisering & Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Industriutvecklare tillverkning | Energiomställning, Kompetens & Digitalisering

0500-50 25 21

Marie Hult

Industriutvecklare tillverkning | Energiomställning, Kompetens & Digitalisering

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 21

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande

Nytt erbjudande inom social hållbarhet

Vi på IDC har i många år samverkat med EDCS – Equality Development Center West Sweden i frågor rörande social hållbarhet…

16 januari, 2024 — Lästid 1 min

Information | Projekt

Produktpass som möjliggörare för cirkulära möbelflöden

Projektet har nyfiket undersökt hur digitala produktpass kan bidra till att skapa en ökad miljömässig hållbarhet för möbler. Regelverket kring…

19 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

‌Hairpinutrustning en viktig del i ASSAR Labs

”Vidareutveckling av produktionstekniskt labb för elektriska drivlinor” var projektet som under åren 2020-2023 vidareutvecklade ASSAR Labs i innovationsarenan ASSAR Industrial…

5 juni, 2024 — Lästid 4 min

Delägare | Projekt

VSMV förenklar och förbättrar

Peter Andreasson och Anna Wessman Karlsson är ägare/vd och kvalitetsansvarig, på Vänersborgs Svets och Mekaniska Verkstad AB. De har sedan hösten 2023…

3 juni, 2024 — Lästid 7 min