Bubblande engagemang på årets Karriärlunch

För tredje året i rad arrangerade Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde och IDC Karriärlunchen som täcker hela Skaraborg. I år var engagemanget bubblande!

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Syftet är att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industribranschen. De deltagande företagen ställer upp som sponsorer och betalar för sin egen samt två studerandes trerätters lunch.

Lotta Engelbrektsson från Teknikcollege Skaraborg

Vill säkra kompetensförsörjningen

-Företag inom teknikbranschen har stora utmaningar idag, och en av de största är kompetensförsörjningen. Vi vill visa våra ungdomar att de valt en utbildning som ligger helt rätt i tiden och vilka möjligheter de har i framtiden inom industri och teknik. Vi vill också bidra till mer samverkan mellan skola och näringsliv, säger Lotta Engelbrektsson, processledare för Teknikcollege Skaraborg.

Enkelheten är nyckeln

Innan deltagarna slår sig ner för att äta lunch ställer företagen ut i en minimässa där företagen får möjlighet att presentera sig och sin verksamhet. I år var 16 företag, 24 elever och åtta studenter med, alla med teknik eller industriinriktningar. Många elever och studenter kom dit väl förberedda. De hade läst på om företagen och visste precis vilka de ville prata med. De företag som ställde ut var väldigt nöjda med mässan. Många har utmaningar med nuvarande och kommande rekryteringar och tycker Karriärlunchen är ett fantastiskt initiativ där enkelheten är nyckeln.

16 företag, 24 elever och åtta studenter, alla med teknik eller industriinriktningar fick möjlighet att mingla och knyta kontakt.

Några röster ur minglet

Jag hoppas få syn på karriärmöjligheter både efter gymnasiet och högskola. Jag kikar även efter sommarjobb.

Stella Mårtensson, Vadsbogymnasiet Mariestad.

Jag vill få en uppfattning om vilka företag som finns i området som kan vara av intresse. Jag vill även promota mig själv för möjligheter. Intressant att veta vad vår utbildning som vi läser nu kan leda till.

Oliver Forsström, Vadsbogymnasiet Mariestad.

Vi vill visa upp oss, att vi är ett teknikföretag med många olika arbetsroller. Vi vill nå ut till ungdomar och göra dem intresserade av teknik, framförallt tjejer. Det är viktigt med mångfald. Vi saknar kompetens idag och det är svårt att få tag på rätt kompetens.

Karolina Kugelmann, Automotive Compentents Floby.

Lättsam atmosfär, nätverket känns avslappnat och trevlig. Jag har fått med mig nya kontakter, träffat intressanta företag och kul att prata med studenter. Jättegod mat!

Josefine Tempsch, maskiningenjör vid Högskolan i Skövde.

Karriärlunchens deltagare blir inbjuda till Material ConneXion

När det var dags för trerätters-lunch inledde Klas Hedenberg, adjunkt i elektronik vid Högskolan i Skövde, med att uppmana lunchgästerna att ta tillfället i akt och ta vara på nätverkstillfället för att skapa relationer och kontakter för framtiden. Efter honom tog Christian Bergman, IDC, över för att presentera Material ConneXion. Materialbiblioteket som drivs av IDC är norra Europas största med omkring 8000 avancerade, hållbara och innovativa material. Alla elever och studenter som deltog på årets Karriärlunch kommer få en inbjudan till en gemensam workshop på Material ConneXion under vårvintern.

Klas Hedenberg, Högskolan i Skövde och Christian Bergman, Material ConneXion Skövde.

Fler bilder från dagen

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Samverkan

Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter…

14 december, 2023 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Tips från IDC

Johan tipsar: Checkar till utveckling av produktionen i industriföretag

Tillväxtverket erbjuder företag att söka stöd till sin utveckling inom två olika områden: Automation och produktionskompetens. Erbjudandet stärker företags långsiktiga…

19 april, 2024 — Lästid 4 min

Nätverk | Projekt

Batteriteknikens möjligheter: “Gemensamt kan vi bidra till att Skaraborg står starkt och enat”

Möjligheterna inom batteriteknik var temat när Science Park Skövde och IDC West Sweden bjöd in företag och aktörer till en…

17 april, 2024 — Lästid 3 min