Bubblande engagemang på årets Karriärlunch

För tredje året i rad arrangerade Teknikcollege Skaraborg, Högskolan i Skövde och IDC Karriärlunchen som täcker hela Skaraborg. I år var engagemanget bubblande!

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Syftet är att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industribranschen. De deltagande företagen ställer upp som sponsorer och betalar för sin egen samt två studerandes trerätters lunch.

Lotta Engelbrektsson från Teknikcollege Skaraborg

Vill säkra kompetensförsörjningen

-Företag inom teknikbranschen har stora utmaningar idag, och en av de största är kompetensförsörjningen. Vi vill visa våra ungdomar att de valt en utbildning som ligger helt rätt i tiden och vilka möjligheter de har i framtiden inom industri och teknik. Vi vill också bidra till mer samverkan mellan skola och näringsliv, säger Lotta Engelbrektsson, processledare för Teknikcollege Skaraborg.

Enkelheten är nyckeln

Innan deltagarna slår sig ner för att äta lunch ställer företagen ut i en minimässa där företagen får möjlighet att presentera sig och sin verksamhet. I år var 16 företag, 24 elever och åtta studenter med, alla med teknik eller industriinriktningar. Många elever och studenter kom dit väl förberedda. De hade läst på om företagen och visste precis vilka de ville prata med. De företag som ställde ut var väldigt nöjda med mässan. Många har utmaningar med nuvarande och kommande rekryteringar och tycker Karriärlunchen är ett fantastiskt initiativ där enkelheten är nyckeln.

16 företag, 24 elever och åtta studenter, alla med teknik eller industriinriktningar fick möjlighet att mingla och knyta kontakt.

Några röster ur minglet

Jag hoppas få syn på karriärmöjligheter både efter gymnasiet och högskola. Jag kikar även efter sommarjobb.

Stella Mårtensson, Vadsbogymnasiet Mariestad.

Jag vill få en uppfattning om vilka företag som finns i området som kan vara av intresse. Jag vill även promota mig själv för möjligheter. Intressant att veta vad vår utbildning som vi läser nu kan leda till.

Oliver Forsström, Vadsbogymnasiet Mariestad.

Vi vill visa upp oss, att vi är ett teknikföretag med många olika arbetsroller. Vi vill nå ut till ungdomar och göra dem intresserade av teknik, framförallt tjejer. Det är viktigt med mångfald. Vi saknar kompetens idag och det är svårt att få tag på rätt kompetens.

Karolina Kugelmann, Automotive Compentents Floby.

Lättsam atmosfär, nätverket känns avslappnat och trevlig. Jag har fått med mig nya kontakter, träffat intressanta företag och kul att prata med studenter. Jättegod mat!

Josefine Tempsch, maskiningenjör vid Högskolan i Skövde.

Karriärlunchens deltagare blir inbjuda till Material ConneXion

När det var dags för trerätters-lunch inledde Klas Hedenberg, adjunkt i elektronik vid Högskolan i Skövde, med att uppmana lunchgästerna att ta tillfället i akt och ta vara på nätverkstillfället för att skapa relationer och kontakter för framtiden. Efter honom tog Christian Bergman, IDC, över för att presentera Material ConneXion. Materialbiblioteket som drivs av IDC är norra Europas största med omkring 8000 avancerade, hållbara och innovativa material. Alla elever och studenter som deltog på årets Karriärlunch kommer få en inbjudan till en gemensam workshop på Material ConneXion under vårvintern.

Klas Hedenberg, Högskolan i Skövde och Christian Bergman, Material ConneXion Skövde.

Fler bilder från dagen

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Projekt | Samverkan

Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Delägare | Information

Vilket företag vinner Industripriset Skaraborg 2024?

Ta chansen att påverka vilket företag som vinner Industripriset Skaraborg 2024. Priset tilldelas ett tillverkande industriföretag i Skaraborg som agerar…

20 maj, 2024 — Lästid 3 min

Information | Projekt

Stort grattis årets produktionstekniker!

Årets produktionstekniker är Johan Ekblad på Lidköping Energi. Johan har med stort engagemang som miljöansvarig och leankoordinator utvecklat och implementerat…

30 maj, 2024 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Workshop om ekonomisk motivering av cirkularitet

Inom ramen för projektet REFUSE hölls nyligen en workshop om att mäta och ekonomiskt motivera cirkularitet och rekonfigurerbarhet. Besökarna möttes…

22 april, 2024 — Lästid 3 min