Årets Karriärlunch har gått av stapeln

Karriärlunchen är ett initiativ som tagits för att skapa nätverk mellan gymnasieelever från teknik- och industritekniska programmen i Skaraborg, högskolestudenter och lokala industriföretag. Syftet är att säkra en del av kompetensförsörjningen och locka fler ungdomar till industri-och teknikbranschen.

Lotta Engelbrektsson Teknikcollege Skaraborg.

Under Karriärlunchen knyts kontakter som är viktiga för att vi ska kunna lösa framtidens utmaningar. De deltagande företagen ställer upp som sponsorer och betalar för sin egen samt två studerandes trerätters lunch. Innan deltagarna slår sig ner för att äta och lära känna varann ställer företagen ut i en minimässa där de får möjlighet att presentera sig och sin verksamhet. Karriärlunchen är ett initiativ av Teknikcollege SkaraborgHögskolan i Skövde och IDC West Sweden.

– Det har varit mycket roligt och lärorikt för deltagarna att träffa dessa lokala företag och knyta kontakter och nätverka. De får även ett bevis på att den utbildning de har valt är en utbildning för framtiden, säger Lotta Engelbrektsson, processledare för Teknikcollege Skaraborg.

Presentation av företag och idéer

I år deltog 16 företag, 24 gymnasieelever från TC-certifierade skolor i Skaraborg och 8 ingenjörsstudenter från Högskolan i Skövde med under lunchen. Många elever och studenter kom väl förberedda. De hade läst på om företagen och visste precis vilka de ville prata med. De företag som ställde ut var nöjda med mässan och flera av IDCs delägare fanns på plats. Deltagande företag denna Karriärlunch var:

Träffa potentiella arbetsgivare

Efter mässan var det dags för en trerätters lunch och möjlighet att lära känna varann ytterligare och utforska framtida möjligheter, behov och visioner. Företagen får här tillfälle att träffa framtida arbetskraft, Högskolan i Skövde får tillfälle att prata med kommande studenter och studenterna får möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare. Ungdomarna får chans att utforska vilka fantastiska möjligheter de har i framtiden och lunchen bidrar också till ett närmare samarbete mellan utbildning och näringsliv.

Vill säkra kompetensförsörjningen

– Skaraborg är en delregion med hög sysselsättning inom tillverkande industri där utvecklingen sker i extremt hög fart just nu och behovet av omställning i verksamheten är enormt. Viktigt att visa upp det för våra eventuella framtida medarbetare. Skaraborg står också inför gigantiska etableringar inom framför allt teknikbranschen vilket kommer innebära en kompetensförsörjning delregionen aldrig tidigare stått inför. Industri och teknikbranschen har identifierat behovet av stora insatser under 15 år framåt för att möjliggöra den omställningen området kräver. Vi vill visa våra ungdomar att de valt en utbildning som ligger helt rätt i tiden och vilka möjligheter de har i framtiden inom industri och teknik. Vi vill också bidra till mer samverkan mellan skola och näringsliv, säger Lotta Engelbrektsson, processledare för Teknikcollege Skaraborg.

Bilder från Karriärlunchen 2023:

Om du vill veta mer

Hör av dig till Susanne om du vill veta mer.

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

0500-50 25 17

Susanne Yngve

Industriutvecklare kompetens | Kompetens

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 17

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information | Projekt

Forma framtiden i ASSAR Circular Labs

Nu finns det möjlighet för företag som tagit kliv i frågan om cirkulär omställning att ta plats i arenan ASSAR…

18 december, 2023 — Lästid 3 min

Projekt | Samverkan

Yrkestrainee Skaraborg – studentarbeten hos Dafgårds och CIDAN

Målet med Yrkestrainee Skaraborg är att ta fram utbildningsupplägg på utbildningar inom teknik och tillverkning, där relevanta delar av kursen…

26 april, 2024 — Lästid 2 min

Projekt | Samverkan

Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Det ena företaget hade fler plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat…

4 april, 2024 — Lästid 4 min

Projekt | Samverkan

Workshop om ekonomisk motivering av cirkularitet

Inom ramen för projektet REFUSE hölls nyligen en workshop om att mäta och ekonomiskt motivera cirkularitet och rekonfigurerbarhet. Besökarna möttes…

22 april, 2024 — Lästid 3 min