IDC tipsar: En lokal länk till att göra affärer i USA

Vi träffar Emma Korjonen, internationell affärsutvecklare, som jobbar för att stärka relationerna och identifiera möjligheterna när det gäller samverkan mellan Skaraborg och Rockford, USA. Här berättar hon mer om hur genom sitt affärsnätverk kan göra nytta för Skaraborgs tillverkande industri.

Sedan 14 år tillbaka har det pågått ett internationellt partnerskapsavtal mellan Skaraborg i Sverige och svenksbygden Rockford i USA, och sedan februari 2020 är det Emma som har rollen som internationell affärsutvecklare. Tanken var att Emma skulle varit i USA i flera månader vid det här laget, och jobbat för att stärka relationerna mellan USA, Rockford och Skaraborg än mer. Men den rådande Coronapandemin har ställt till det och som i så många andra sammanhang har Emma fått söka digitala lösningar.

Emma Korjonen, internationell affärsutvecklare i Skaraborg.

— Jag undersöker just nu möjligheter att klustra svenska och amerikanska företag utifrån bransch och behov och sedan koppla upp oss i digitala event och mötesrum för att kunna maximera våra gemensamma lärdomar, exempelvis inom handel och turism. Vi vet i nuläget inte när det blir aktuellt att jag åker till USA, men jag tar chansen nu att träffa många företag och andra partners på plats här i Skaraborg och lära känna området riktigt väl innan det är dags för USA, berättar Emma.

Och träffa företag är precis vad hon vill, hon vill jobba för att avstånden ska kännas kortare.
— Min roll handlar om att vara en ”match maker” kan man säga, jag är ambassadör för näringslivet både i Sverige och i USA och i mitt uppdrag ligger att se behoven och söka lösningarna, berättar hon. Jag har lärt känna området Rockford väl under min tid som utbytesstudent i USA, och har ett stort kontaktnät som jag fått förmedlat via min föregångare Linnea Bengtsson, det vill jag verkligen nyttja till företagens fördel! fortsätter hon.

Win-win situations, studiebesök och ny marknad – så kan samverkan ge konkret nytta

Klicka på bilden för att öppna informationsbladet.

Joint Venture, alltså delat risktagande, kan vara ett sätt som företag kan dra nytta av att ta kontakt med Emma och bli en del av det stora affärsnätverk hon verkar inom.

— Ett exempel är ett amerikanskt företag som behövde hjälp för ett par år sedan. De tillverkade en produkt som till dels krävde bockning av plåt. Dessvärre blev fraktkostnaderna orimligt höga då produkten blev skrymmande efter bearbetning och de behövde undersöka möjligheter att skeppa plåten orörd och bearbeta den närmre marknaden som var Europa, beskriver Emma.

Genom affärsnätverket kom företaget i kontakt med ett mindre tillverkande företag i Skaraborg. Samverkan resulterade sedan i att parterna ingick ett avtal för joint venture för samarbete som i stort gick ut på att Skaraborgsföretaget bockade produkten på plats i Sverige, innan den skeppades vidare till Europa.

Andra exempel på hur företag kan dra nytta av affärsnätverket är exempelvis hur tillverkande industriföretag i Skaraborg varit över i Rockford och fått göra studiebesök för att ta fram produkter till nya branscher. Ett annat tillverkande företag nådde en ny marknad genom att delta i byggnationen av tre svenska hus i Rockford, på så vis knöt de kontakter i USA. Ytterligare ett lokalt tillverkningsföretag i Skaraborg fick 2019 hjälp med kontakter i USA och fick genom samarbetet en ingång till en ny marknad.

— Det är bara några exempel på hur företag kan dra nytta av samarbetet, det handlar om så mycket mer än bara exportfrågor. Företag kan få stöttning genom omvärldsbevakning, inspiration, långsiktiga samarbeten, jobbskuggning och mycket mer, allt utgår från företagens behov, fortsätter hon. Emma.

Så hur går det till, är det bara att ringa?

Vid den första kontakten mellan ett företag och Emma så fyller företagen i ett Partner Search dokument, där beskrivs behovsbild, önskemål, frågor med mera. Detta tar Emma sedan med sig till USA och presenterar för sin advisor board som består av ett tjugotal beslutsfattare, företagsledare och politiker i Rockford. Sedan kopplas hon ihop med lämpligast och mest intressanta partner för ärendet, och tar samverkan vidare därifrån.

— Företag kan kontakta mig med vilka frågor som helst egentligen, jag kommer ju att finnas på plats i USA väl pandemin tillåter och har ett gediget kontaktnät där med gott om svenska partners, det är bara att ringa mig så tar vi det därifrån. Det absolut bästa med mitt jobb är ju att kunna hjälpa företagen! avslutar Emma vårt möte.

Öppna informationsblad om Skaraborgs
internationella affärsutvecklare, Emma Korjonen

Om du vill veta mer

Hör av dig direkt till Emma Korjonen om du vill veta mer om möjligheterna.
Mobil: 0734-428337
E-post:
Webb: http://glocal.lidkoping.se/

Om du vill veta mer

Har du idéer om andra möjligheter relevanta för Skaraborgs industri, hör av dig till Anna eller Lisa.

 

Kommunikatör

0500-50 25 13

Anna German

Kommunikatör

Jag gillar musik och gamla saker. Så när jag skulle ha med mig en personlig grej till fotograferingen funderade jag ett tag och kom på att jag såklart kan ta med några av mina gamla LP skivor. Just de här är plattorna är DAD respektive Bruce Springsteen. Förutom musik på fritiden så tränar jag en del löpträning. Jag springer gärna några lopp varje år och har genomfört Göteborgsvarvet 14 gånger. Andra kallar mig ibland ihärdig men för mig är det fantastisk avkoppling.

Jag började jobba på IDC i december 2017. Innan det jobbade jag inom handeln i 20 år men kände att det var dags att testa nya yrkesutmaningar. Jag började då plugga på Yrkeshögskola och i slutet av 2017 var jag till slut utbildad kommunikatör. Min sista praktikperiod gjorde jag på IDC och efter det fick jag förmånen att få vara kvar.

Det bästa med mitt jobb är att få förmedla alla fina berättelser som finns runt om i industrin i Skaraborg. Alla har vi en historia att berätta och det finns många som är nyfikna och gärna vill höra dem och kanske lära sig något av dem. Så min utvecklingsresa tog inte slut bara för att studierna var klara. Nu fortsätter den tillsammans med mina kollegor, industrin i Skaraborg alla våra projekt och våra samarbetspartners.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 13

Kommunikations- och marknadsansvarig

0500-50 25 02

Lisa Stridh

Kommunikations- och marknadsansvarig

Jag började jobba på IDC i oktober 2016. Då startade vi en verklig resa när det gäller vår kommunikation. Vi tog fram en ny grafisk profil, en ny hemsida och ett helt nytt sätt att kommunicera. Jag jobbar som kommunikationsansvarig och ledde arbetet, men det var verkligen ett jobb vi gjorde tillsammans – något av det roligaste jag gjort jobbmässigt. Nu jobbar vi med att driva kommunikationen i dessa kanaler och jag jobbar även med att planera event och driva vår Marknadsgrupp.

Jag har alltid drivit utveckling där jag jobbat, som kommunikationsansvarig på företag inom näringslivet. Och att då komma till IDC var en riktig fullträff! Här jobbar vi med utveckling bokstavligt talat varje dag, på alla nivåer och inom alla områden. Vi gör det dessutom tillsammans, vilket är otroligt lärorikt och roligt.

På min personliga bild har jag med en kortlek, den har flera betydelser. Dels var mitt första jobb efter min universitetsexamen på ett företag som jobbade med att producera kortlekar med foton i. Där var jag ensam anställd och hade alla roller och lärde mig massor. Dels tycker jag mycket om att spela kort och även att lyssna på Lars Winnerbäck som inte sällan sjunger om ”Hjärter dam” som jag frontat på bilden.

När jag inte jobbar är det familjen som gäller!

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 02

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Information

Vilket företag tycker du ska vinna Industripriset Skaraborg 2021?

Ta chansen att påverka vilket företag som vinner Industripriset Skaraborg 2021. Priset går till ett tillverkande företag i Skaraborg som…

5 maj, 2021 — Lästid 2 min

Tips från IDC

IDC tipsar: Kunskapsintensiv produktionsutveckling - på 60 minuter

Inom projektet PREMIUM utvecklar Tekniska Högskolan i Jönköping (JTH) kurser för nyckelpersoner inom svensk tillverkningsindustri för att ge möjlighet till…

6 maj, 2021 — Lästid 1 min

Projekt | Samverkan | Tips från IDC

Design Thinking – att alltid utgå från kunden

Inom ramen för ASSAR erbjuder Science Park Skövde workshops och föreläsningar i Design Thinking-metodik och facilitering för att skapa innovationskraft…

15 april, 2021 — Lästid 3 min

Tips från IDC

Cecilia tipsar: Nya krav på klimatdeklarationer för nya byggnader

I januari 2022 väntas Boverkets nya krav på klimatdeklarationer för nya byggnader träda i kraft. De nya reglerna innebär att…

8 juni, 2021 — Lästid 3 min