Fleroperationsmaskin för bearbetning

I ASSAR Labs finns en bearbetningsmaskin som en del av Hairpin-projektet. Det är en fleroperationsmaskin som inom projektet används för att bearbeta hairpins till samma höjd.

– Syftet med utrustningen som är kopplad till ASSAR Labs är att bygga kompetens och förbereda för en produktion av elektriska drivlinor. Vi lär oss hela tiden hur vi ska bearbeta våra hairpins och när vi väl börjar producera elmotorer har vi all kunskap som krävs för en effektiv produktion, säger Fredrik Karlsson.

Hairpin ger en effektivare elmotor som väger mindre

I en elmotor omvandlas elektrisk energi till rörelseenergi genom att ett roterande magnetiserande fält reagerar med ett magnetfält som genererar ett vridmoment. Motorn består av en rörlig del, rotorn, och en fast del, statorn, som båda har kärnor av järn. I de elmotorer som provbyggs på ASSAR är statorn uppbyggd av bland annat hairpins tillverkade av koppar. Det ger en elmotor som väger mindre, tål större termisk stress, uppvisar förbättrat vridmoment, högre effekttäthet och producerar mindre värme.

– Efter att vi monterat och format hairpins så ska de svetsas ihop och bearbetas till exakt samma höjd. Det gör vi i den här fleroperationsmaskinen innan de går vidare till lasersvetsen. Bearbetningsmaskinen kommer att underlätta för oss mycket, då vi tidigare har behövt skicka iväg våra hairpins för denna del i processen, säger Fredrik Karlsson, projektledare vid Volvo Cars.

Erbjudande gentemot SME-företag

Bearbetningsmaskinen i ASSAR Lab är en väldigt flexibel maskin och kan även användas till enstyckstillverkning.

– Förutom att vara en del i testlabbet för elektriska drivlinor är intresserade företag välkomna på studiebesök, och de företag som inte har kapacitet i sin egen produktion är välkomna att ta del av maskinen med stöd från en operatör på ASSAR. Maskinen kommer också att användas vid olika typer av utbildningstillfällen, säger Fredrik Karlsson.

Flexibel maskin med hög prestanda

Den fleroperationsmaskin som finns i ASSAR Lab är av modellen VF-1SSYT-EU.

– Bearbetningsmaskinen är en vertikal fleroperationsmaskin med hög prestanda som ger höga spindelvarvtal. Maskinen har en hastighet på 12 000 varv per minut med stor noggrannhet,säger Günther van Lith som arbetar med underhåll på Volvo GTO och som hanterat inköpet av maskinen.

Denna del av ASSAR Lab drivs som ett eget kompletterande projekt för produktionsutrustning för eldrivsystem med finansiering från Västra Götalandsregionen.

Vill du veta mer?

Hör av dig till Caroline om du vill veta mer om fleroperationsmaskinen och vad det finns för möjligheter kopplat till den.

Projektansvarig

0500-50 25 23

Caroline Johansson Thim

Projektansvarig

I oktober 2020 fick jag möjlighet att hoppa på den helt nya tjänsten Projektansvarig på IDC. Jag hade då arbetat i 20 år på Volvo Personvagnar inom olika avdelningar i olika fabriker, med tyngdpunkten på projektledning. Tjänsten Projektansvarig innebär ett övergripande projektlednings- och samordningsansvar för projekten, vilket innefattar planering, uppföljning samt rapportering. Det gäller även samordning av nya projektansökningar. Att arbeta med arbetssättsutveckling ser jag som mycket viktigt och roligt, vilket går väl i linje med den viktiga delen i min tjänst att utveckla arbetssättet kopplat till projektstyrning.

En bra beskrivning av mig själv är nog att jag tycker om att lära mig nya saker, är nyfiken, gärna vill ha ordning och reda, tydlighet och tycker det känns bra att få avsluta uppgifter.

Jag bor i villa i Hjo med man och två döttrar. På fritiden står familjen i fokus – att få följa barnen i deras utveckling är viktigt för mig. Vi gör gärna saker tillsammans, är ute i naturen – promenader, båtturer på sommaren, skidor och skridskor på vintern. Själv tar jag gärna en gång- eller springtur eller ett yogapass. Då jag har mycket släkt och vänner i en stor del av västra Europa – Nederländerna, Belgien, Spanien och Storbritannien – fylls våra semestrar av resor till dem. Helst reser jag med bil, då är det möjligt att besöka alla på en och samma resa!

Som bilden visar älskar jag att läsa! Det blir allt från ren fakta, dokumentär, självbiografi, till en avslappnande roman. Något av det härligaste jag vet – helst efter lite frisk luft – är att sätta sig i soffan med en kopp kaffe eller te, en liten chokladbit och en riktigt bra bok.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 23