Stort tack och lycka till Arne

Arne Holmberg har varit en i gänget här på IDC i drygt två år. Här berättar han om sin utvecklingsresa på IDC innan det är dags för nya mål.

Den 1 februari var Arnes sista dag här hos oss på IDC. Nu väntar nya utmaningar på PLS i Skövde som administrativ kemist.

Hur var det när du först kom i kontakt med IDC?

Jag har känt till IDC sedan länge då jag har privat kontakt med några av de som jobbar här. Tidigare jobbade jag med produktion på Arla i Skövde.  Då verksamheten skulle flyttas till Falkenberg, hängde jag inte med i flytten. Jag hade två andra jobb på gång, ett i Linköping och så här på IDC.  Jag blev anställd som industriell utvecklare på IDC efter sommaren 2016.

Arne Holmberg har jobbat hos oss på IDC i två och ett halvt år.

Hur länge har din utvecklingsresa med IDC pågått och hur har den sett ut?

Jag har jobbat på IDC i två och ett halvt år, när jag började hade jag med mig mycket kunskap och erfarenhet från rollen som produktion- och teknikutvecklingschef och ställföreträdande mejerichef på Arla. Jag jobbade bland annat med effektivisering av de system vi hade där. Arla tillhör processindustrin med hög automationsnivå, så i början var det en stor omställning att jobba mot IDCs företag som har fler tillverkningsmoment och andra LEAN-system än de vi hade på Arla.

Många värdefulla insikter

Till skillnad mot processindustrin har de företag IDC jobbar med ofta fler mellanlager och längre leveranstider, berättar Arne. Under de här åren har jag fått en större insikt om att det finns ett stort behov att jobba mer med flöden och att säkra automationsnivån inom industrin. Många företag kan göra mycket mer än de tror med ganska enkla medel. Maskinkunskapen är stor och det finns utvecklingspotential bara genom en ökad medvetenhet om vilka möjligheter som finns i omvärlden och genom att involvera medarbetarna i sin utveckling.

Ett sådant här team som vi på IDC är, och i det system som vi ingår i, gör att vi kan hitta svar på i princip vilka frågor som helst.

Arne Holmberg, Industriell utvecklare på IDC.

Hur har du utvecklats med IDC?

Jag är väldigt tacksam över hur IDC förvaltar sin personal och satsar på att bland annat ge oss utbildningar. Jag har gått både LEAN-kurser, coachutbildning och hela IDC har genomfört Kompetensnavets utvecklingsprogram. Det har även varit väldigt utvecklande att få komma ut och träffa alla företag. Ingen verksamhet är den andra lik och alla har sina egna utmaningar, vilket har varit både utmanande och väldigt lärorikt. Det som i början kändes ovant omvandlades ganska snart till en förväntan inför vad ett företagsbesök kan generera till. Jag har blivit tryggare och bredare i mitt sätt att se på utmaningar. Jag har även förstått vikten i att avsätta tid för reflektion att analysera fakta innan man väljer vilken utvecklingsväg som kan vara den bästa.

 

Vad har varit roligast under åren här?

Det roligaste har varit att få vara en del av en så stor och bred verksamhet som IDC, tillsammans med de andra IUC bolagen, faktiskt är och att få känna att man alltid kan bidra på något sätt. Ett sådant här team som vi på IDC är, och i det system som vi ingår i, gör att vi kan hitta svar på i princip vilka frågor som helst.

Vad händer nu, vad är nästa mål på resan?

Nu ska jag börja jobba på PLS, som bland annat tillverkar kemiska produkter för industri och hushåll, som administrativ kemist. Det innebär att jag får väldigt mycket att sätta mig in vad gäller till exempel kemikalielagstiftning, förpackningar och transporter med mera.

Vad tar du med dig från IDC?

Den bredd som IDC har och hur det utvecklar oss som jobbar här. Här finns den unika mix av olika människor, som alla bidrar till att företagen får en fantastisk kraft att lyckas med det man gör. Det är något jag tar med mig, hur viktigt det är att blanda kompetenser med fokus på utveckling, det genererar förr eller senare framgång.

Jag tar även med mig och kommer alltid prata om IDC som porten till ett jättestort system där vi har hela Sveriges satsning på industrin som utgångspunkt. Det här kommer bli en hel resväska med mycket, mycket bra saker som jag tar med mig vilket jag är oerhört tacksam för.

Går det att sammanfatta din känsla eller uppfattning av IDC med säg, tre ord?

Vilja -Här finns en oerhörd stor vilja att göra skillnad, det vill verkligen alla här.

Modiga –  För att det är faktiskt ganska modigt att ge sig ut till okända företag och människor och känna att man kan och ska bidra med någonting. Fast man kanske inte kan branschen eller verksamheten fullt ut till en början.

Ihärdiga – Vi kör på hela tiden och provar igen och igen tills vi är nöjda, vi ger inte upp. Och denna ihärdighet ger tillslut resultat, både hos oss internt och ute bland företagen.

Arnes sista dag här på IDC är den 1 februari.  Du kommer alltid att vara en del av IDCs helhet så vi säger ”vi ses” snarare än ”hejdå”.

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Medarbetare

Lycka till David!

David Åberg gjorde sin sista dag på IDC den 31 augusti 2021. Nu önskar vi honom lycka till med de…

8 september, 2021 — Lästid 4 min

Projekt

Vad innebär cirkulär ekonomi för dig?

Satsningen Kickstart cirkulär ekonomi erbjuder företag möjligheten att utforska vad cirkulär ekonomi för en hållbar omställning innebär i den egna…

22 september, 2022 — Lästid 2 min

Information | Samverkan

Smarta AR-glasögon ger en mer flexibel produktion

Teknikutvecklingen går fort framåt, men våra förväntningar på den går framåt ännu snabbare. Inom industrin är det extra tydligt, d…

13 september, 2022 — Lästid 3 min

Delägare | Projekt

Affärsmodellsarbete stöttar Kramers cirkulära utveckling

Mitt ute på landsbygden strax utanför Töreboda ligger Kramers Mekaniska Verkstad AB. Här finns en nyfikenhet på omvärlden, ett brinnande…

30 augusti, 2022 — Lästid 7 min