Maries tankar om INDIGO - projektet för industriell digitalisering

Utvecklingsprogrammet INDIGO ger små och medelstora industriföretag möjligheten att få svar på många frågor om industriell digitalisering samtidigt som man startar och genomför ett skarpt case. Vi lät Marie Brehag von Haugwitz, projektledare för programmet berätta lite mer om hur projektet kommer att bedrivas och vad det betyder för våra delägarföretag.

Vi börjar brett Marie, varför behöver företag digitaliseras?

Som jag ser det behöver vi stå rustade på flera sätt för att möta framtidens utmaningar. Att digitalisera sin verksamhet stärker ett företags konkurrenskraft och är en förutsättning i många fall, en överlevnadsstrategi helt enkelt. Vi är alla digitala vare sig vi vill eller inte och digitalisering i sig har inget självändamål, men, vi ser tydligt hur digitalisering kan bidra till högre effektivitet, ökad tillgänglighet och ett företags attraktivitet för att nämna några områden. Och vilket företag vill inte vara effektivt, tillgängligt och attraktivt?

Marie Brahag von Haugwitz

Marie Brehag von Haugwitz

Digitalisering är inget självändamål, men samtidigt en överlevnadsstrategi.

Hur definierar du digitalisering?

Jadu, det är en härlig nöt att knäcka. Det är ju liksom allt och inget. Vi är oerhört digitala idag och ibland tror jag vi använder uttrycket lite slarvigt. Det handlar i grund och botten om verksamhetsutveckling som jag ser det, men vi behöver använda verktyget ”digitalisering” mer effektivt framöver för att få önskade effekter. Göra nytt för nya resultat.

Vart ska man som litet/medelstort tillverkande industriföretag börja arbetet med digitalisering tycker du?

Fundera på vart verksamheten ska vara om fem år och vad som krävs av verksamheten då. Digitalisering är inte svaret på allt men genom att prata om det som en möjliggörare för verksamhetsutveckling kan vi lösa några knutar och/eller hitta konstruktiva idéer och lösningar för framtiden.

Vilka är möjligheterna?

Det du vågar göra dem till!

Vilka är utmaningarna?

Att få med sig alla att våga hoppa på förändringståget som går, företagsledare måste bestämma sig om de ska med eller inte och vilket syfte resan ska fylla för varje enskild verksamhet.

Vad kan IDC erbjuda när det gäller digitalisering?

Det konkreta erbjudandet är digitaliseringsprogrammet INDIGO  som innehåller workshops, hemarbete, coachning, konkreta verktyg och mycket ”lära av varandra”. Som alltid finns vi på IDC till för den tillverkande industrin, vi är kopplingsdosan som hittar svaren i våra nätverk om vi inte har dem själva eller fungerar stödjande och coachande i att hjälpa företagen till nya insikter.

Vad är egentligen nyttan med INDIGO?

Ur våra delägarföretags perspektiv handlar INDIGO om att få förståelse för vad digitalisering innebär för just mitt företag och vilka actions jag behöver ta för att ta mig till ett önskat läge. Att få möjlighet att nätverka med andra och lyssna till andras erfarenheter. Deltagarna får ta del av ett beprövat program med ett väl genomtänkt upplägg där workshops varvas med hemuppgifter, nätverkande och coachning. De kommer därigenom kunna skaffa dig en bild av önskat digitalt läge och förstående för hur de kan ta dig dit!

Vilket företag vill inte vara effektivt, tillgängligt och attraktivt?

Om ett företag tycker INDIGO eller digitalisering verkar spännande, vilket skulle du säga är nästa steg?

Kontakta mig! Vi erbjuder en inspirationsdag tisdagen den 20 februari för alla som är nyfikna på att veta mer om industriell digitalisering, och tisdagen den 20 mars kör vi igång vårt första INDIGOprogram.

Vart finns mer information?

Läs mer om Inspirationsseminariet här

Anmälan till programmet INDIGO

Vem är INDIGO till för?

Människorna i Skaraborgs tillverkande industriföretag.

Till sist, vilket är ditt hetaste tips i INDIGO – vad ska man inte missa?

Att du som deltagare kan välja om ditt deltagande blir en framgångssaga eller ej, allt beroende av hur du väljer att nyttja programmet. Kom med öppet sinne och sug åt dig av det som erbjuds! Det är mitt bästa tips!

Vill du veta mer?

Hör av dig till Marie om du vill veta mer om våra digitaliseringssatsningar.

Industriell utvecklare

0500-50 25 11

Marie Brehag von Haugwitz

Industriell utvecklare

Jag blev en av medarbetarna här i september 2015 och drev då Kompetensnavet. Nu jobbar jag med projektet INDIGO, som utvecklar och ökar digitaliseringen bland industriföretagen i Skaraborg.

För mig betyder IDC samverkan, innovation och nyfikenhet. Genom att jobba här får vi möjligheten att påverka industrin och tillväxten i Skaraborg. Det är det som är så roligt, att få se de små företagen utvecklas och ta de där små kliven som på sikt kan betyda så mycket.

Efter jobbet är det viktigaste för mig att få tid tillsammans med min familj. Vi är gärna ute och vandrar eller åker skidor, vilket jag ville skulle synas på mitt foto, därav friluftsmagasinet, och mössan. Mycket tid går även åt till barnens intressen; enduro och hästar.

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 11

Dela Via