Jenny och Johan provar nytt i höst

Vi önskar Jenny Ekman och Johan Svensson lycka till då båda går på sex månaders tjänstledighet för att prova på egen näringsverksamhet från den 1 september. Vi fick en kort pratstund med båda för att höra vad som väntar nu och vad de tar med sig från IDC inför de nya utmaningarna.


Johan Svensson har jobbat på IDC som industriell utvecklare med fokus mot produktutveckling i sju år. Han har under åren coachat många företag i deras utvecklingsresa tillsammans med IDC. Nu tar Johan möjligheten att coacha och utveckla fler målgrupper under sex månader i sitt företag Coachingenjören AB och som underkonsult till företaget Kraft & Balans.

Berätta mer Johan, vad händer nu?

Jag kommer ägna mig åt coaching, förändringsledning och affärsutveckling mot privatpersoner, grupper, föreningar men även handel. Då jag haft möjligheten att vara tjänstledig på deltid under ett halvår och under den tiden startat upp företaget, har jag sett att behovet finns bland många olika grupper. Det är något jag drömt om ett tag, att från grunden bygga upp ett eget företag. Så det ska bli väldigt spännande att få prova mina vingar och driva det på heltid.

Vad tar du med dig från IDC?

IDC har gett mig en viktig inblick i det nationella innovationssystemet. Det har gett mig en förståelse för en människas delaktighet i ett större system och vad den kan påverka och inte. Den kunskapen gör att jag i min coachning kan ta allting i en lagom takt utan att driva på för fort. Att utvecklas är en process som inte får stressas fram för fort, oavsett om det gäller individ eller organisation.

Jobbet  som industriell coach på IDC har även gett mig insikt i olika typer av organisationer och vad som skiljer och vad som förenar dem. Jag har mött många olika människor och organisationer vilket varit oerhört lärorikt och även inneburit en stor personlig utveckling. Jag tar med mig en känsla av att jag kan och vågar och att en titel inte är av stor betydelse. Vi är alla människor och ofta med samma utmaningar och funderingar. Jag har fått med mig ett slags självförtroende och vet både vad jag är bra men även mindre bra på.

Johan Svensson ska från 1 september satsa på coachning på heltid.

Vad ser du mest fram emot?

Jag hoppas kunna styra min tid, att inte vara beroende av en struktur, utan att det mer är upp till mig att påverka min egen situation. På ett sätt lite ensamt kanske, men det ger ändå en möjlighet att styra mitt arbete och mitt företag mot det som är mest värdeskapande. Det ska bli jättespännande att få kasta sig ut och prova något för min egen skull.

Vad kommer du sakna?

Givetvis kommer jag sakna den kontakt som IDC får med sina delägarföretag då vi ofta får en personlig relation till dem. Den tid vi lägger hos dem och de relationer vi bygger upp är en oerhört viktig del i vårt arbete. Att ta sig tid att lyssna på vad de verkligen behöver och vad som sägs.


Jenny Ekman har jobbat som projektledare för Möbelbruket som avslutades i december 2018.  Projektet undersökte möjligheterna att skapa en affärsmodell för industriellt återbruk av möbler för offentlig miljö.

Vad kommer du göra nu Jenny?

Nu kommer jag ägna mig åt det jag egentligen gjort här på IDC hela tiden, att förverkliga den cirkulära affärsmodell vi började jobba med i projektet Möbelbruket. Det IDC och Möbelbruket gjorde var att simulera och iscensätta en affärsmodell, denna iscensättning blev verklighet och det fanns en möjlighet att bilda ett bolag som driver det vidare. Den kommersiella delen i projektet drivs nu vidare i företaget Sajkla AB som rekonditionerar möbler för offentlig miljö. Vi kommer även stötta offentlig verksamhet i övergången mot att bli mer cirkulära.

Vad tar du med dig från IDC?

Jag tar med mig mycket så klart! Det är få platser där du får möjlighet att sy ihop teori med praktik och samtidigt få värdefull omvärldsbevakning under tiden. IDC tar många gånger omvärldsbevakningen och de stora globala frågorna och besluten, till exempel Parisavtalet, och skalar ner det till det mindre perspektivet. IDC ser hur det kan påverka en affärsmodell och kan visa åt vilket håll vi måste gå. Det är ett värdefullt helikopterperspektiv som tar jag med mig och kommer ha stor nytt av.

Leende kvinna på stol

Jenny Ekman ska under sin tjänstledighet driva företaget Sajkla AB.

Vad kommer du sakna?

Jag kommer ju sakna Möbelbruket då det är få projekt som har så tydliga mål. Det har varit väldigt lärorikt att få skapa och prova en testbädd i verkligheten. Sedan kommer jag sakna att vara mitt inne i IDCs helikopterperspektiv och få omvärldsbevakning från alla håll. Jag kommer istället behöva söka upp den informationen jag behöver. Jag kommer givetvis sakna alla kollegor och alla spännande samtalsämnen vi har här. Vi har ett sätt att konkretisera alla saker och vänder och vrider på det för att få ut mesta möjliga.

Vad ser du mest fram emot?

Ja då få jag väl säga att lyckas! Att lyckas med något som många från början sa – det inte kommer att gå. Jag ser även fram emot att få vara med i omställningen mot ett mer cirkulärt samhälle på riktigt. Jag ser fram emot att få värdesätta hantverkskunskapen som finns i industrin och sätta den på kartan. Idag är den osynlig, det är ingen som vet vad för hantverk som ligger bakom våra möbler. Det krävs oerhört mycket kunskap för att kunna ta hand om en produkt i en återbruksprocess som en robot aldrig kan ersätta. Kunskap som även kan appliceras i nyproduktion för att kunna producera nya produkter som går att cirkulera. Hantverket är nyckeln i att lyckas med en cirkulär omställning!

Varmt lycka till Jenny och Johan!

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Delägare | Information | Okategoriserad | Samverkan

Examensarbetet på CEJN AB gav ingenjörsstudenterna jobb

När det var dags för examensarbete letade maskiningenjörsstudenterna Anna Pettersson och Niels Harmsen efter samarbetspartner. Anna hade genom uppdrag p…

23 augusti, 2022 — Lästid 4 min

Insikter med IDC | Medarbetare

Insikt med IDC: Skaraborgs möjligheter i produktrevolutionen som pågår

Detta är en krönika med reflektioner från rapporten ACCELERATING CHANGE- HOW GLOBAL MEGATRENDS ARE TRANSFORMING EUROPE’S AUTOMOTIVE INDUSTRY ECOSYSTEM, publicerad…

16 juni, 2021 — Lästid 5 min

Medarbetare

Välkommen Gunnar Bäckstrand

Gunnar Bäckstrand jobbar som chef för teamet Tillämpad Innovation på IDC sedan april 2021. I en intervju berättar han om…

14 juni, 2021 — Lästid 6 min

Medarbetare

Lycka till David!

David Åberg gjorde sin sista dag på IDC den 31 augusti 2021. Nu önskar vi honom lycka till med de…

8 september, 2021 — Lästid 4 min