Fredrik om PT Nätverk - välkomnar fler delägare att delta

Vi på IDC jobbar med att hålla ihop ett antal nätverk för att ge personer med liknande yrken möjlighet till erfarenhetsutbyte och utveckling. Ett av de nätverk som funnits längst är PT Nätverk (Produktionstekniskt strategiskt nätverk) och där har Fredrik Johansson, industriell utvecklare på IDC, varit aktiv i mer än åtta år.

Under våren händer det mycket inom PT Nätverk och vi bad Fredrik berätta lite mer, både om verksamheten inom PT Nätverk och om kommande aktiviteter. Genom nätverket arrangeras en rad aktiviteter för alla med produktionstekniskt intresse inom Skaraborgs industri, är du intresserad av att gå med eller får mer information, kontakta Fredrik Johansson, 0500 – 50 25 12 eller .


Så Fredrik, för den som inte känner till verksamheten – vad är egentligen PT Nätverk?

Nätverket startade för mer än tio år sedan, det är teknikföretagen i Skaraborg som en gång drog igång verksamheten. Anledningen var att man ville stärka produktionstekniken i området och i samband med det även ha ett strategiskt fokus. PT Nätverk står för Produktionstekniska strategiska nätverket och har i nuläget lite mer än 20 aktiva medlemmar. Nätverket har varit med och skapat idéer kring ett det industriella utvecklingscentra som idag är IDC och den innovationsarena som i mars invigs vid namn ASSAR Industrial Innovation Arena, det säger lite om nätverkets påverkansgrad i regionen.

Vad innebär ett deltagande i nätverket för våra delägarföretag?

Det innebär i första hand otroliga möjligheter till inspiration, utveckling, samverkan och nätverksskapande, det är det självklara. Dessutom behöver man förstå att resultatet av nätverket och nyttan för deltagarna skapas av deltagarna själva. Med det menar jag att  det är jätteviktigt att man som deltagare aktivt bidrar till industrins utveckling, även för egen del. Att man ser sig själv som sitt företags förlängda arm när man deltar på nätverksträffarna. Du behöver inte alls vara från ett stort företag, det är det produktionstekniska som alltid är det centrala, inte storleken på verksamheten.

Hur ger nätverket nytta till ett litet/medelstort tillverkande industriföretag?

Nyttan för det mindre företaget är att ta del av spetskompetens inom det produktionstekniska området och att få komma ut och se olika exempel. Många gånger kan man vara med att bidra jättemycket, även om man kanske inte tror det initialt. Alla tillverkande verksamheter har något att bidra med, finns ett intresse för området så finns alla möjligheter.

fredrik johansson

Fredrik Johansson tycker det är viktigt att alla deltagare är med och bidrar till PT Nätverk utifrån sina egna villkor och förutsättningar.

När ska människorna på IDCs delägarföretag vända sig till PT Nätverk, enligt dig?

Många av våra delägarföretag är redan deltagare, men för de som inte är det så välkomnar jag kontakten när som helst! Alla som är på väg in i en automation eller som till exempel står utan någon heltidstekniker på plats, ta då hjälp av PT Nätverk, det är ju en del av vårt erbjudande till våra delägarföretag. Det kommer garanterat att finnas mycket hjälp att tillgå och det tar inte så mycket tid i anspråk heller. Det kostar ingenting mer än den egna tiden vilken är två timmar i månaden, och man får dessutom möjlighet att vara med och planera olika event under åren.

Vilka är deltagarna i nätverket?

I nätverket finns många utvecklingsansvariga och tekniska chefer. Där sitter många människor som har möjligheten att gå från träffarna och faktiskt förändra direkt i Skaraborgs industri, det finns ett starkt genomförandefokus i nätverket.

När viljan att förändra finns, så blir det också förändring. Det är det som är så häftigt med PT Nätverk.

Men jag vill samtidigt betona att du som deltagare inte alls behöver ha den starkt påverkande rollen i ditt företag för att vara med, den gemensamma nämnaren hos alla deltagare är ett intresse för produktionsteknik. Det är viktigt att veta, att nätverket är öppet för alla med och oavsett vilken, koppling till produktionsteknik.

Hur ofta träffas ni inom nätverket?

Vi har träffar och aktiviteter varje månad och däremellan sker aktiviteter mellan deltagarna löpande. Det som sker mellan träffarna styr många över själva. Vi brukar vara runt femton personer som träffas varje gång och vi är ofta ute i olika verksamheter och möts, annars ses vi i IDCs och Högskolan i Skövdes lokaler.

Vad gör ni när ni ses, kan du ge några exempel?

Närmast när det gäller riktade besök på företag är februari månads träff på CEJN i Skövde.  De kommer då att visa sina senaste automationslösningar i drift, CEJN satsar enormt på automationslösningar i sin produktion vilket är superspännande att få ta del av. Vidare kommer vi i mars att åka till Assa Abloy som visar sin projektledningsarena, hur de leder och driver sina projekt visuellt. Det är något av det vassaste jag sett, det bygger på en SCRUMmetod i grund och botten vilken ger visuell insyn i samtliga divisioners nuläge. Satsningen har resulterat i enorma förbättringar och ett särskilt filter i systemet rensar bort onödiga projekt vilket har lett till färre startade projekt men fler framgångsrikt fullföljda, det ska bli otroligt spännande. I närtid har vi även besökt Furhoffs, Husqvarna och Eurofins med flera. Vi försöker under ett par års tid besöka alla deltagares företag rullande. Någon gång om året har vi också nätverksträff hos Volvo, där finns alltid nytt att titta på.

När ni inte ses på företag då?

I de fall vi ses utan ett företagsbesök har träffarna ofta ett uttalat tema. Exempel på teman vi jobba med är automation, digitalisering, attraktiv arbetsgivare och den rådande rekryteringsproblematiken inom industrin. Ibland arrangerar vi workshops av olika slag som även de har olika teman, i januari hade vi exempelvis en framtidsworkshop för 2030 års tillverkningsindustri med fokus attraktiv arbetsgivare. Det kommer att bli verkligt intressant att se vad den genererar. Här finns mer information om workshopen.

En drönare flyger över publiken på 2017 års Produktionstekniska dag.

 

PT-dagen, vill du berätta lite om den?

Ja gärna! Den startades för mer än tio år sedan, det är en heldag skapad av och ägnad åt PT Nätverk kan man säga. Syftet när eventet skapades var att stärka det allmänna suget efter att bli produktionstekniker. Och meningen är att PT-dagen ska handla om att lyfta goda exempel och de senaste rönen inom produktionsteknik eller teknik och vi ska under dagen även beröra de senaste forskningsrönen. Vi lyfter även in andra perspektiv i form av årliga teman, som exempelvis ledarskap, innovation och ”utanför boxen”. I år ligger fokus på innebörden av begreppet ”attraktiv arbetsgivare” vilket är högaktuellt för Skaraborgs industri i och med den svårighet med rekrytering många upplever idag. Det är dessutom roligt att kunna erbjuda just detta tema då vi på IDC har jobbat upp en hög kompetens inom området genom vårt EUfinansierade projekt Kompetensnavet där flera av våra delägarföretag deltagit. Alla delar i företaget hänger ju ihop, det är enormt viktigt att ha det med sig, även om PT Nätverks huvudspår är produktionsteknik.

Vem driver egentligen PT Nätverk?

Ordförande för nätverket är Leif Persson vid Volvo Cars. Ekonomiskt och administrativt är det IDC som driver nätverket och vi är även representant för våra andra delägarföretag som inte är med, alltså en koppling till stor del av Skaraborgs tillverkande industri. Högskolan i Skövde är också part i nätverket och bidrar med senaste nytt inom produktionsteknik och forskning därikring.

Nätverkets utmaningar

Inför kommande PT-dag och temat attraktiva arbetsgivare är frågan om jämställdhet, mångfald och värdegrund en brinnande punkt, på samma sätt som för de flesta företag idag. Och problematiken speglas även i PT Nätverk, vi har väldigt få kvinnor som deltar vilket jag hoppas förändras i framtiden, avslutar Fredrik hoppfullt.

Anna German och Fredrik Johansson ser över inbjudan till årets PT-dag.

 

Här kan du läsa mer om PT Nätverk

 

Vill du veta mer?

Hör av dig till Fredrik om du vill veta mer om PT Nätverk.

Industriell utvecklare

0500-50 25 12

Fredrik Johansson

Industriell utvecklare

Att jobba på IDC är oerhört utvecklande men samtidigt utmanande. Vi som jobbar här drivs hela tiden framåt genom att få vara en del i implementeringen och stöttning i den senaste forskningen samt i företagens utveckling.

Jag började som industriell utvecklare på IDC i augusti 2009 och jobbar i flera av de projekt IDC driver. Bland annat med spridning av tillämpad industriforskning och nulägesanalyser för att fånga upp industrins potentiella behov. Jag tittar även på hur hållbarhetsintegrerade och cirkulära företagen är. Jag jobbade en period på RISE med den cirkulära omställningen i Sverige och kan nu föra den kunskapen vidare till våra delägarföretag. IDC driver även ett antal nätverk där jag är sammanhållande för produktionstekniskt strategiskt nätverk.

På mitt foto har jag med mig en liten leksak som triggar tankeverksamheten. Den symboliserar lite av vem jag är, att jag gillar problemlösning och att få igång kreativitet och samverkan hos andra. Större delen av min fritid går åt till familjen. Jag har fem underbara barnbarn, så det är fullt upp nästan hela tiden!

Kontaktuppgifter

  • 0500-50 25 12

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

IDCs erbjudande | Information

Så leder och motiverar du ett team

I vår serie av Fokusträffar inom ledarskap & medarbetarskap föreläste Jenny Andersson den 19 februari under rubriken ”Så leder och…

20 februari, 2020 — Lästid 5 min

Nätverk | Samverkan

Agila modeller inom produktionsutveckling - så funkar det!

Agila modeller förknippas främst med programvaruutveckling. Men den här dagen utforskade deltagare från tillverkningsindustrin i Skaraborg hur och när metoden…

26 februari, 2020 — Lästid 10 min

Nätverk

Simulering - en av de viktigaste teknologierna i industri 4.0

Ainhoa Goienetxea är biträdande lektor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och har doktorerat i simuleringsteknik. Under en träff med…

13 mars, 2020 — Lästid 2 min

Nätverk

Robotnätverket stöttar den tillverkande industrin

Robotnätverket, som drivs av ASSAR, träffas fyra gånger om året för att byta erfarenheter och få information om forskning och…

2 januari, 2020 — Lästid 3 min