Förändringsledning ur ett nytt perspektiv

Kompetensnavet har i höst startat upp den andra omgången av sitt utvecklingsprogram. Torsdagen den 26 oktober var det dags för steg två av åtta och temat var förändringsledning ur ett nytt perspektiv. Inbjudna gästföreläsare var Marita Svensson och Jesper Fundberg.

Syftet med dagen var bland annat att få kunskap och insikt om jämställdhet och mångfald. Hur det kan bidra till företagets utveckling och skapa rätt förutsättningar för ett hållbart förändringsarbete. Men även ge kunskap om genus och normer och hur vi kan använda det för att se människorna i företaget. Detta för att bli en inkluderande och attraktiv arbetsplats och arbetsgivare för både kvinnor och män oavsett bakgrund.

förändringsledning

Det var ett trettiotal deltagare från cirka tio industriföretag som samlades på Lumber & Karle i Kvänum.

Förändringsprocessen
Marita Svensson, grundaren till GoGenius och VD på By Inclusion AB, talade om jämställdhet och förändringsarbete och om hur ett jämställt företag även blir en attraktiv arbetsplats. Deltagarna fick göra flera korta workshops för att utbyta tankar och reflektera över bland annat olika arbetsmetoder och stadier inom förändringsprocessen.

Makt och genus

Jesper Fundberg, forskare och etnolog från Malmö högskola, talade på ett tänkvärt och humoristiskt sätt om kön och makt. Hur det går att utöva makt på olika sätt och hur vi omedvetet delar in genus i grupper. Hur vi i samhället under alla tider format könsroller och hur vi delar upp dem på arbetsplatsen. Föreläsningen varvades med diskussioner om hur vi upplever genusgrupper i samhället och på arbetsplatserna.

Kompetensutveckling som verktyg

Det var många nöjda företagare som gick hem efter en dag som väckt både tankar och diskussioner. Flera tyckte det var nyttiga frågor som togs upp, som normalt kanske inte prioriteras i företaget, men som är av stor betydelse i förändrings- och jämställdhetsarbete.

Kompetensnavet ger oss kunskaper i hur vi kan använda kompetensutveckling som ett verktyg i konkurrensen om arbetskraft. Vi får nya insikter i hur vi kan arbeta för att bli en attraktiv arbetsgivare.

Anette Odqvist, Skandia Elevator

Läs mer om Kompetensnavet

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Dela via

Fler nyheter som du kanske gillar

Nätverk | Projekt

Arbetet med framtidens drivlinor fortsätter

Nästa Generations Drivlineproduktion är ett projekt inom programmet UDI Utmaningsdriven Innovation, finansierat av Vinnova. Det är resultatet av ett mångårigt…

22 januari, 2024 — Lästid 8 min

Insikter med IDC | Projekt

Insikter om cirkularitet

Under ett insiktsseminarium satte vi fokus på cirkulära affärer, vad det innebär och hur de kommer att påverka vår framtid…

14 februari, 2024 — Lästid 8 min

Insikter med IDC | Projekt

Om design, material och finansiering kopplat till cirkularitet

Ett fyrtiotal personer deltog under fördjupningsseminariet om cirkularitet som hölls vid ASSAR Industrial Innovation Arena under början av 2024. De…

26 mars, 2024 — Lästid 7 min

Information | Projekt

Additiv tillverkning | 3D Action 2.0 vägleder och möjliggör

Nu finns nya möjligheter att öka sin medvetenhet och kunskap för en hållbar och effektiv tillverkningsprocess. Nyligen startade projektet 3D-Action…

22 mars, 2024 — Lästid 2 min